Groen licht voor nieuwbouw Trapop

EERSTE SPADE GAAT IN DE GROND IN JULI 2019

Zo zal het nieuwe gebouw, met tien klassen, eruitzien.
Foto Ton Wiggenraad Zo zal het nieuwe gebouw, met tien klassen, eruitzien.
Vrije Basisschool Trapop in Retie heeft groen licht gekregen voor de bouw van hun nieuwe school. In juli 2019 beginnen de werken.

De nieuwe basisschool komt er via het project 'Scholen van Morgen'. De afbraak van de bestaande gebouwen en de werken aan de nieuwbouw moeten in juli 2019 van start kunnen gaan. De bouwtijd bedraagt 16 maanden.


Bedoeling is om na de herfstvakantie van 2020 te kunnen verhuizen naar de nieuwe lokalen. Tijdens de werken zullen de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar, in totaal zo'n 160 kinderen, tijdelijk verhuizen naar een perceel aan de andere kant van de Kloosterstraat, waar containerklassen zullen komen. Ook de zorgklassen, het secretariaat en het bureel zullen daar gevestigd zijn zolang er wordt gebouwd.


Een aannemer is er nog niet, die zal nu worden gezocht. De kleuterklassen en de zes klassen van de hogere leerjaren, aan de Laarstraat, blijven overeind. Ook de sportzaal blijft behouden, die werd enkele jaren geleden nog volledig vernieuwd.


In de nieuwbouw is er plaats voor tien klassen, vier lokalen voor de zorgcoördinator, de twee zorgjuffen en het CLB, een secretariaat, een directiebureel, een EHBO-lokaal, een kopieerlokaal, een leerkrachtenlokaal, een groot sanitair gedeelte, een technische ruimte en een ruime refter met keuken en berging. Op elke verdieping komt er een lokaal voor de poetshulpen en buiten wordt er plaats gemaakt voor een overdekte fietsenstalling.

Zonnepanelen

Ook de twee speelplaatsen van de school worden heraangelegd. De refter zal na de schooluren ook verhuurd kunnen worden aan verenigingen of andere geïnteresseerden. Op zijn hoogste punt zal de nieuwbouw twee verdiepingen tellen. Het grootste gedeelte heeft echter maar één verdieping.

500 leerlingen

Alle klaslokalen krijgen smartboards en computers. Er komen zonnepanelen op het dak om te besparen op de energiekosten en een energiezuinige verwarming waarbij alle lokalen via een mechanisch ventilatiesysteem verlucht kunnen worden. Nu volgen zo'n 400 leerlingen les in de school, in de nieuwe school zal er ruimte zijn voor zo'n 500.


In de school zelf zijn ze alvast heel erg tevreden dat de nieuwbouw er komt. "Het was ook dringend nodig", legt directrice Greet Verwaest uit.


"Sommige lokalen zijn honderd jaar oud. Die zijn echt helemaal op. Op veel plaatsen is er zelfs nog enkel glas. Dat was niet langer houdbaar." Het project zal zo'n 2,6 miljoen euro gaan kosten. 80 procent daarvan wordt gesubsidieerd.