DE PARTIJEN DOORGELICHT

RETIE

Nieuw Retie:

De partij wil graag het beleid van de afgelopen jaren verderzetten. Het probeert de kiezer te overtuigen met veel vertrouwde gezichten op de lijst, met 14 namen die zes jaar geleden ook onder de vlag van Nieuw Retie naar de kiezer trokken. Toch worden de zogenoemde strijdplaatsen ingenomen door veelal jonge nieuwelingen. Zij krijgen de kans om zich te bewijzen. De partij zou het ongetwijfeld vreselijk vinden om het beleid niet te kunnen verderzetten. Toekijken vanop de oppositiebanken hoe onder meer de plannen van Re10 door anderen afgewerkt worden, het is ongetwijfeld een nachtmerrie voor heel wat Nieuw Retienaren.

N-VA:

N-VA dient voor het eerst een volledige lijst in. Vorige keer bleven vier plaatsjes leeg, nu zijn ze alle 21 ingevuld. Het kopduo blijft met Kristel Pelckmans en Thomas Wynants hetzelfde. Zij wisten de twee huidige zitjes van N-VA om te zetten naar evenveel schepenambten. Voor het overige bevat de nieuwe lijst opvallend veel nieuwe gezichten. Ten opzichte van zes jaar geleden staan er maar liefst 14 nieuwe namen op. Voor N-VA moet het minstens mogelijk zijn om het zitje van sp.a, dat geen lijst meer indient, in te nemen. De ambitie van de partij is ook om minstens één zetel te groeien. N-VA stemde onlangs op de gemeenteraad, net als oppositiepartij CD&V, tegen het wegtracé voor de verkaveling langs de Turnhoutsebaan, aan de meisjeschiro, waar er wateroverlast wordt gevreesd. Volgens de partij puur op inhoudelijke basis, al leek N-VA ook de kans te willen grijpen om zich te profileren als volledig onafhankelijke partij, los van Nieuw Retie. Een voorbode voor het feit dat een breuk toch mogelijk is?

CD&V:

Met Guy Vanherck, Nicole Boonen en Rik Goris staan er bij CD&V drie kandidaten bovenaan die het zes jaar geleden vanop een lagere plaats op de lijst opvallend goed deden. Zij mogen nu bewijzen dat ze het gewicht van de partij op de schouders kunnen dragen. Dirk Smets trok vorige keer de lijst, nu duwt hij. Guy Vanherck gaat de strijd aan met Patrick Geuens om de sjerp. CD&V wil naar eigen zeggen graag een absolute meerderheid omdat het beseft dat het de enige manier is om zeker te besturen. Al weet het zelf ook dat dat heel erg moeilijk wordt. Het vreest vooral om een derde keer op rij uit de boot te vallen, zelfs als het de grootste partij zou worden.