Restauratie Katelijnekerk van start

Een aannemer is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de interieurrestauratie van de Sint-Katelijnekerk in Mechelen. Tegen 2019 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

De voorbereidende werken duren nog tot oktober. Alle elementen in de gotische parochiekerk worden uitvoerig gefotografeerd en beetje bij beetje weggenomen en gestockeerd, zodat de kerk in gereedheid wordt gebracht voor het plaatsen van de stellingen en om van start te gaan met de eigenlijke restauratie.

Stofdichte wand

"In een eerste fase wordt de hoofdbeuk van de kerk gerestaureerd, waarbij het koor wordt afgesloten met een stofdichte wand. Op deze manier kunnen de sacristie, de berglokalen en het koor in gebruik blijven tijdens de werkzaamheden, als opbergruimte. In de tweede fase worden op hun beurt het koor, de sacristie en de berglokalen gerestaureerd, terwijl de kerk al gerestaureerd zal zijn", zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). Een terugkeer naar de 15de-eeuwse toestand is niet mogelijk, noch naar het uiterlijk van de 18de eeuw, toen de kerk een rijkere aankleding kreeg. "Met de huidige restauratie respecteren we de gegroeide toestand en willen we de restauratiecampagne uit de 19de eeuw - toen wilde men terug naar de gotiek van weleer - integreren in het totaalbeeld", aldus nog Geypen. De stad betaalt 410.443 euro, de hogere overheid de resterende 1.406.777 euro. (WVK)

In de eerste fase komt de hoofdbeuk aan de beurt.
David Legreve In de eerste fase komt de hoofdbeuk aan de beurt.