Restauratie Cinema Plaza kan starten

Duffel kan deze winter starten met de restauratie van Cinema Plaza. Vlaams minister-president Geert Boureois (N-VA) zette zaterdag zijn handtekening onder een erfgoedpremie.

Bourgeois bezocht de cinema uit de jaren '20 zaterdag naar aanleiding van de Open Monumentendag. Hij zei bijzonder gecharmeerd te zijn en zette zijn naam onder een subsidie van 972.000 euro. Het geld komt boven de 220.000 euro die Cinema Plaza in 2007 won met de tweede plaats in de Monumentenstrijd (op Canvas) en 50.000 euro voor de restauratie van de projectoren.

"Als de aanbesteding goed verloopt, en zo ziet het ernaar uit, dan verwachten we deze winter te kunnen starten. Cinema Plaza moet dan in de loop van 2018 opengaan", zegt schepen van Openbare Werken Staf Aerts.

Het gebouw met al zijn interieurelementen en projecteren wordt gerestaureerd en weer publiek gemaakt. "Al van sinds de jaren '60 leeft in Duffel de vraag naar een eigen cultureel centrum. Binnenkort wordt Cinema Plaza de charmante podiumzaal waar de gemeente al lang van droomt", geeft cultuurschepen Nora Bertels mee.

Jeugdhuis

Met de heropstanding van Cinema Plaza krijgt ook jeugdhuis Den Daak een nieuw thuis. Het jeugdhuis wordt heel modern, zowel qua uitzicht als aan de binnenzijde. "Het jeugdhuis komt op de eerste verdieping, zal uit één ruimte bestaan en drie keer groter zijn dan de huidige infrastructuur", zegt Bertels. Tijdens de werkzaamheden verhuist Den Daak naar het postgebouw. (WVK)

De zaal in Cinema Plaza.
Marc Aerts De zaal in Cinema Plaza.
Een beeld van het toekomstige jeugdhuis Den Daak, dat naast Cinema Plaza ligt.
Wannes Vansina Een beeld van het toekomstige jeugdhuis Den Daak, dat naast Cinema Plaza ligt.