Regio pronkt met erfgoed

MEER DAN 40 ACTIVITEITEN TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG

Er staan zondag 43 uiteenlopende activiteiten gepland tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Oostende pakt het minder klassiek aan en focust op de stedelijke ontwikkeling, andere gemeenten proberen hun erfgoed op verschillende manieren aan het grote publiek voor te stellen. Wij lijstten de tien meest opvallende bezienswaardigheden in onze regio voor u op. Een volledig overzicht vind je op www.openmonumentendag.be.

4 Oostende

Spectaculair zicht over de stad

De cultuurdienst van Oostende plaatst de ontwikkeling van haar stad doorheen de jaren centraal. De belangrijke verkeersassen speelden daarbij een grote rol. Om die assen goed te kunnen waarnemen, kan je terecht op de Sky Watch. Dat is een platform dat je 45 meter hoog brengt en laat uitkijken over de bomen van 't Bosje naar de stad. Je kan tussen 10 en 18 uur terecht in de Stijn Streuvelsstraat. In Oostende alleen al staan nog vijftien andere activiteiten gepland.

4 Koksijde

Villa La Vigie in glorie hersteld

In de Verdedigingslaan 9 wordt naarstig gewerkt aan de restauratie van Villa La Vigie. Het pand dateert uit 1925 en werd pal op een Britse bunker uit 1916 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de Duitse maarschalk Göring in de villa. De restauratie gebeurt met het oog op de komst van 90 assistentiewoningen. Tijdens Open Monumentendag kan je om 10 en 18 uur een rondleiding volgen. Ook Villa La Coursive op de zeedijk 454 opent haar deuren.

4 Kortemark

Ode aan de hoeve

Twee knap gerestaureerde hoeves eren het plattelandsverleden. Eerst is er hoeve Luyckhoek uit 1890, in de Aarsdamstraat 10. Nu is het een moderne bed & breakfast met historische elementen. In de Pereboomstraat 7 is er een hoeve die al pronkte op de befaamde Ferrarislandkaarten uit 1770. Nu is het een dierenartspraktijk. De panden zetten respectievelijk om 14 en 18 uur en om 10 en 18 uur hun deuren open. Met een fietstocht aan het RAM in de Marktstraat 25 blikt ook Oudenburg terug op haar hoveniersverleden.

4 Merkem

Beukelaremolen draait

Molens tekenen het pittoreske plaatje van onze provincie. In de Rodesteenstraat in Merkem zal een molenaar de Beukelaremolen laten draaien. Dat gebeurt tussen 11 en 17.30 uur. Ook de Hovaeremolen in de Koekelaarse Hovaerestraat stelt haar deuren open met een terras en natuurbrood, rechtstreeks uit de molen zelf.

4 Lampernisse

Erfgoed en natuur in één

Wie erfgoed en natuur wil combineren, kan zondag in de Zannekinstraat terecht voor een ontdekkingstocht in de Grote IJzerbeekgeul. Je leert er tussen 10 en 18 uur het verhaal kennen van de Oude Zeedijk en het hinterland. Aansluitend zijn er de Zannekinfeesten in Lampernisse zelf.

4 De Panne

Familiezoektocht in Dumontwijk

De Dumontwijk vormt het knappe decor voor een uitstap met het hele gezin. Je ontdekt er de mooiste plekjes van de gemeente tijdens een leuke zoektocht met opdrachtenparcours. In het gemeentehuis in de Zeelaan 21 kan je tussen 10 en 18 uur een programmaboekje oppikken. Ook De Haan richt een familiezoektocht in, met het Tramstation als startplaats.

4 Middelkerke

Roepsteen aan kerk gebruikt

De Sint-Willibrorduskerk staat pal op het drukke centrale kruispunt van de Oostendelaan, Westendelaan, Spermaliestraat en Kerkstraat. De roepsteen, waar in vroege tijden officiële berichten werden meegedeeld, wordt nog eens gebruikt. Om 13.30 uur geven heemkundigen een uiteenzetting over de kerk, een uur later volgt toelichting over de restauratiewerken. Om 16 uur wordt de roepsteen onthuld en volgt een verrassingsbezoek.

4 De Haan

Rijk villaverleden centraal

De Haan pakt uit met haar bijzonder rijk verleden aan Belle Epoquepanden en villa's. Beau Site-Le Maquis, villa Beatrice, Gallica en Yopie, Les Hirondelles en Welkom: allemaal dateren deze pareltjes van eind negentiende en begin twintigste eeuw. Het Tramstation vormt het centrale ontmoetingspunt vanaf 10 uur.

4 Veurne

Sint-Jansgasthuis is klassieker

Het voormalige Sint-Jansgasthuis op de Houtmarkt vormt een echte klassieker tijdens Open Monumentendag. De oudste vermelding van dit beschermde pand in laat-rococostijl gaat terug tot 1255. Er staan ook historisch waardevolle werken en meubilair in het gebouw. Bezoeken kan tussen 10 en 18 uur.

4 Koekelare

Huis Proot doet Belle Epoque

herleven met afternoon tea

Niet alleen De Haan heeft een fraai Belle Epoque-verleden. In Koekelare vind je Huis Proot. Dat pand uit 1896 werd volledig gerestaureerd na jaren van verval. Het heropende in 2014. De renovatie draaide razend knap uit, zoals iedereen zondag zal kunnen zien tussen 10 en 18 uur. Tijdens een afternoon tea party en een koetsritje door de gemeente herbeleef je de sfeer uit de eerste helft van vorige eeuw.

Villa La Vigie wordt mooi gerestaureerd en krijgt er 90 assistentiewoningen bij.
Timmy Van Assche Villa La Vigie wordt mooi gerestaureerd en krijgt er 90 assistentiewoningen bij.