Regen grote spelbreker in ballonstad

SLECHTS EEN TIENTAL BALLONS VLIEGT UIT OP EERSTE DAG VAN VREDEFEESTEN

Een tiental luchtballons heeft gisterenavond nog snel voor een naderende regenzone de Vredefeesten en Villa Pace op gang getrokken. Dat er in ballonstad Sint-Niklaas werd uitgekeken naar het topevenement van het jaar was duidelijk, met meteen al een massa volk rond de Grote Markt.

Wat carnaval is voor Aalst, zijn de luchtballons voor Sint-Niklaas. Het hele jaar door stijgen er ballons op de Grote Markt op, iets waar de Sint-Niklazenaren niet meteen nog van opkijken. Maar als er zoals dit weekend meteen meer dan vijftig ballons vlak na elkaar de lucht in gaan, willen heel veel mensen erbij zijn. Vorig jaar was het een ballonfestival in mineur, omdat het weer het slechts één keer toeliet om op te stijgen, en dan nog op zaterdagochtend om 7 uur. "Hopelijk krijgen we dit jaar wel nog eens zo'n hele mooie avond", klonk het dan ook gisterenavond. Iets voor 19 uur zag het er nog goed uit. "Er komt een regenfront aan vanuit Oostende. We hebben nog even tijd, maar het zal wel snel moeten gaan", sprak organisator Roy Sax de grote menigte rond het opstijgterrein op de Grote Markt toe. Het sein voor de eerste ballonvaarders om zich klaar te maken, met de nieuwe stadsballon die als eerste naar omhoog ging. Een tiental ballons volgden, maar de blik van de piloten op de grond werd intussen wat somberder. "De wind waait behoorlijk fel op grotere hoogte. En we gaan richting Antwerpen, de minst gunstige kant om naar te vliegen." Niet veel later haalde de organisatie de rode vlag boven. "De regen komt veel sneller dichterbij. Het is te risicovol om nog op te stijgen. Risico's nemen we niet", aldus Sax. De overige veertig ballons, inclusief de specialevormballons, werden weer netjes ingepakt. Nog vier kansen zijn er zaterdag en zondag, telkens 's morgens om 7 uur en 's avonds om 19 uur. "Sint-Niklaas heeft al een voorgerechtje kunnen proeven. Hopelijk volgt morgen de hoofdschotel", klonk het. De kers op de taart zou dan de 'racemotor' zijn, met 47 bij 34 meter één van de grootste specialevormballons ter wereld.

Op de Grote Markt, het Sint-Nicolaasplein, het Castrohof, in het stadspark en in jeugdcentrum Den Eglantier is het stadsfestival Villa Pace vrijdagavond van start gegaan. Vandaag komt daar nog het podium Terrazza bij in de tuin van de Salons, met klassieke muziek op het menu. Uitkijken wordt het ook naar het muzikaal vuurwerk vandaag om 23 uur, met de gerenommeerde vuurwerkmaker Christophe Byl die zijn aansteker deze keer mag bovenhalen. Zondag is er de Ballonloop 's middags, waarop de organisatie liefst 2.500 deelnemers aan de start verwacht.

De ballons die opstegen deden dat in allerijl, om het regenfront dat er aan zat te komen
Joris Vergauwen De ballons die opstegen deden dat in allerijl, om het regenfront dat er aan zat te komen
De Franse ballonpiloot Claude Guitard, al jarenlang een graag gezien gast in Sint-Niklaas, maakt zich klaar om op te stijgen.
Joris Vergauwen De Franse ballonpiloot Claude Guitard, al jarenlang een graag gezien gast in Sint-Niklaas, maakt zich klaar om op te stijgen.