Recordaantal bezoekers voor Kunstenfestival

De 36ste editie van het Kunstenfestival Watou zou de laatste worden, maar dat lieten de bezoekers niet aan hun hart komen deze zomer. Integendeel, met 24.210 bezoekers werd het record van 16.000 van vorig jaar verpulverd. "De vele warme reacties zijn hartverwarmend en geven ons de moed om door te gaan", klinkt het bij de organisatoren.

In juni, net voor de opening van 36 ste editie, kreeg de organisatie van het Kunstenfestival Watou het hartverscheurende verdict te horen. Ze kregen geen erkenning meer van de minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en konden dus niet langer op steun van de overheid rekenen. Dus zou het de laatste editie worden, klonk het bij intendant Jan Moeyaert. Maar door het overdonderende succes van de afgelopen editie moesten ze hun mening bijsturen. De deuren van het festival zijn gesloten en niet minder dan 24.210 bezoekers zakten naar Watou af. "Overal, zowel in de media als bij de bezoekers, werd deze editie lovend onthaald. Kunstenfestival Watou is duidelijk voor duizenden mensen een begrip geworden en elk jaar groeien wij in onze missie: samen met dichters, schrijvers, kunstenaars en andere creatieve geesten boeiende verhalen brengen", klinkt het bij de organiserende vzw Kunst. "Argumenten genoeg dus om door te gaan en dat doen we ook met ons GGGG-plan (Geen Geld, Grote Goesting). Twee weken geleden zetten we in het kader hiervan onder andere onze crowdfunding-actie op poten. Van de 40.000 euro die we vooropstelden om in te zamelen via ons publiek, is tot nu toe 9.910 euro ingezameld."

Raad van State

Maar de organisatie heeft ook nog een procedure lopen bij Raad van State om de beslissing voor het schrappen van de erkenning aan te vechten. "Er lopen ook nog gesprekken met verschillende partners om de 400.000 euro die we vanaf 2017 mislopen te compenseren. We hopen alvast onze bezoekers terug te zien in 2017", klinkt het strijdvaardig bij de organisatoren.

Wie graag nog een bijdrage levert om het voortbestaan van het Kunstenfestival mee te garanderen, vindt al de praktische info over de formules met een aantrekkelijke return op de website www.kunstenfestivalwatou.be (BLI)

Een jonge bezoekster bekijkt een video in de Douviehoeve tijdens Kunstenfestival Watou .
Michael Depestele Een jonge bezoekster bekijkt een video in de Douviehoeve tijdens Kunstenfestival Watou .