Stiefdochter 14 jaar lang misbruikt

SLACHTOFFER DURFDE NIET WEIGEREN IN HOOP DAT ZUSJES GESPAARD BLEVEN

De stiefvader, de man met de kap, wordt geboeid naar de rechtbank geleid. De andere mannen staan terecht voor andere feiten.
Ton Wiggenraad De stiefvader, de man met de kap, wordt geboeid naar de rechtbank geleid. De andere mannen staan terecht voor andere feiten.
Een 49-jarige man uit Weelde (Ravels) heeft zijn geadopteerde stiefdochter 14 jaar lang seksueel misbruikt. "Het kwam van twee kanten. We waren verliefd", verdedigt de man zich. Het slachtoffer bleef de verkrachtingen al die tijd ondergaan in de hoop dat hij haar twee jongere zusjes met rust zou laten. "Maar tijdens het onderzoek bleek dat hij ook hen jarenlang heeft aangerand", zegt meester Andy Boermans.

"Een gruwelijk dossier. Met afschuwelijke feiten." Zo omschrijft openbaar aanklager Catherine Dederen de zaak tegen de 49-jarige M.V. uit Weelde (Ravels). De man heeft zijn oudste stiefdochter 14 jaar lang seksueel misbruikt. Ook zijn andere stiefdochter en zijn eigen dochter bleven niet gespaard. Zij werden niet verkracht, maar wel meermaals aangerand. Het misbruik kwam in maart van dit jaar aan het licht nadat één van de slachtoffers het misbruik opbiechtte in een vluchthuis voor vrouwen.

Begonnen op reis

"Het seksueel misbruik begon met aanrakingen op vakantie in Turkije. Zijn oudste (geadopteerde) dochter was op dat moment amper 11 jaar. Vanaf haar 15de begonnen de verkrachtingen", zegt Catherine Dederen. "Het meisje deed alles wat hij wilde, waar hij wilde en wanneer hij wilde. Anders werd hij kwaad. Vanaf het moment dat ze zelf een vriendje had, kreeg ze regelmatig slaag omdat M.V. jaloers was."


De seksuele obsessie van M.V. voor zijn slachtoffer ging ver. Zo liet hij bijvoorbeeld 'Only for X (naam van het slachtoffer, red.)' op zijn penis tatoeëren. "X heeft een zeer uitgebreide verklaring gegeven van wat ze al die jaren heeft moeten doorstaan. Een verklaring van 7 bladzijden lang", aldus nog de openbare aanklager. "Het is een zeer schrijnend verhaal. Ze was bang van hem omdat hij heel kwaad kon worden. Zelfs toen ze al een eigen relatie had, dwong hij haar nog tot feiten. Het misbruik is pas volledig gestopt op het moment van zijn aanhouding in dit dossier."


X bleef de verkrachtingen niet alleen ondergaan omdat ze bang was van haar (stief)vader. Ze liet hem ook begaan in de hoop dat hij haar twee jongere (half)zusjes met rust zou laten. Maar ook zij werden volgens het onderzoek jarenlang aangerand. En ook zij hielden om dezelfde reden de lippen op elkaar.

Afscheidskus

"Het misbruik van de jongste stiefdochter begon toen het meisje 12 jaar oud was. Ze sliep tussen haar ouders in. 's Nachts nam hij haar hand en ging hij er mee naar zijn geslachtsdeel. En als ze ergens naar toe ging, moest ze steeds een afscheidskus geven. Hij stak daarbij telkens zijn tong in haar mond", verduidelijkt Catherine Dederen. "Zijn jongste dochter werd geslagen telkens ze naar haar vriendje wilde gaan, en werd regelmatig 's nachts wakker omdat hij haar aan het betasten was." Het Openbaar Ministerie vorderde een effectieve celstraf van 8 jaar tegen M.V. Het grootste slachtoffer vraagt een voorlopige morele schadevergoeding van 14.000 euro, haar twee zussen en moeder iedereen een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro. "Ze hebben jarenlange terreur moeten doorstaan", zegt hun advocaat Andy Boermans. "M.V. had twee van hen geadopteerd. Hij beloofde van hen te houden en hen te beschermen. Dat ze dan uitgerekend door hem jarenlang verkracht en aangerand zijn, maakt het extra zwaar voor de slachtoffers."

"Verliefd op mij"

M.V. geeft het misbruik op X toe, maar ontkent de aanrandingen van zijn twee andere dochters. Meester Andy Boermans ontkent dat zij het misbruik verzonnen hebben. "Ze springen niet mee op de kar om een graantje van de schadevergoeding mee te pikken. Integendeel, zij hebben in het verleden al hulpkreten geuit. Ze hebben niet alleen tegen hun vriendjes verteld wat er gebeurde, maar ook tegen hun moeder. Maar zij heeft hen op dat moment niet geloofd. Ze gaf haar partner het voordeel van de twijfel. Dat neemt ze zichzelf nu erg kwalijk, want daardoor is het misbruik nog jaren kunnen doorgaan. Het is een kruis dat ze de rest van haar leven zal moeten dragen." Rechter Willemijn Verhoeve nam M.V. tijdens de rechtszaak op de korrel. "Het kwam van twee kanten. Het was alsof zij ook verliefd was op mij", antwoordde de man toen de rechter vroeg wat hem bezield heeft. "Hoe kan dat nu van twee kanten komen als het om een kind gaat? U had als stiefvader gezag over haar", repliceerde de rechter. Maar M.V. hield vol: "En toch kwam het van twee kanten. Maar dat zal ik nooit kunnen bewijzen."

Geen pedofiel

Opvallend: volgens het psychiatrisch verslag is M.V. geen pedofiel, wel een pathologische leugenaar met persoonlijkheidsstoornissen. Zijn advocaat deelt de walging over het dossier, maar hoopt op een milde straf. "Hij is zijn gezin en waardigheid al kwijt. En vanaf week drie in de gevangenis draagt hij de stempel van pedofiel. Hij durft zijn cel niet buiten te komen." Vonnis volgt op 22 november.