Schoenenkoning krijgt 18 maanden

EX-BAAS TANGO-KETEN BLIJFT WAPENSMOKKEL ONTKENNEN

De veroordeelde Jan van der Linden.
Foto Victor Schildkamp De veroordeelde Jan van der Linden.
De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft de voormalige 'schoenenkoning' Jan van der Linden uit Poppel voor wapensmokkel veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan negen voorwaardelijk. De 67-jarige man is in januari 2015 in Kroatië betrapt met een heel wapenarsenaal in de wagen. De ex-baas van de Tango-keten houdt zijn onschuld vol.

Op 7 januari 2015 heeft de lokale politie Jan van der Linden in het Kroatische stadje Kastela aangetroffen achter het stuur van een bestelwagen. In het voertuig vindt de politie zes granaatwerpers, vier automatische geweren, twee machinegeweren, drie pistolen, patroonhouders, 1.100 patronen en vijf ontstekers. De wapens waren volgens de openbaar aanklager in Nederland bedoeld voor motorbendes Satudarah en No Surrender. Volgens het onderzoek zou Jan van der Linden bovendien eerder al wapens naar Nederland gesmokkeld hebben.


De Nederlander was ooit een bekende schoenhandelaar in Nederland. Hij verdiende in betere tijden miljoenen met zijn Tango-schoenenwinkels, maar ging in 2002 failliet. Volgens de speurders raakte de man uit Poppel betrokken bij de wapensmokkel omdat hij voor 20.000 euro schulden had bij een garagehouder uit Den Bosch.

Keukenapparatuur

Tijdens het proces heeft Jan van der Linden altijd ontkend dat hij iets wist van de wapens in zijn bestelwagen. De gevallen schoenenkoning dacht dat hij met keukenapparatuur naar een Kroatische vriend reed. De rechtbank geloofde de beklaagde niet en oordeelde dat de zestiger wel op de hoogte was van het wapentransport.

Het proces tegen de Poppelaar liep al een hele tijd. Hij is in Kroatië eerder al veroordeeld tot een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens het proces in Nederland pleitte zijn advocaat dat de strafvordering onontvankelijk is omdat zijn cliënt niet tweemaal voor dezelfde feiten veroordeeld kan worden. Maar de Nederlandse rechtbank volgde die redenering niet. Jan van der Linden is in Kroatië veroordeeld voor bezit van wapens zonder vergunning. In Nederland stond hij terecht voor de invoer van wapens, een andere betichting dus.

Omdat hij de intentie had verboden wapens in te voeren in Nederland, kreeg van der Linden een celstraf van achttien maanden, waarvan negen voorwaardelijk.

Garagehouder

Het vermeende kopstuk achter de wapensmokkel is garagehouder Freek V.S. "Onder andere telefoontaps, verklaringen en huiszoekingen leken erop te wijzen dat een 44-jarige Bosschenaar de organisator is geweest van de wapenhandel. Dezelfde man leek betrokken bij een wapentransport in december 2014", verklaarde de rechtbank van Oost-Brabant. Kopstuk Freek V.S. is veroordeeld tot vier jaar celstraf.