Nieuwe school krijgt twee speelplaatsen

BOUWPROJECT DE KLEINE WERELD WORDT MET 9,3 MILJOEN DUURSTE OOIT

Directeur Jan Hofkens op de huidige speelplaats van De Kleine Wereld.
ton wiggenraad Directeur Jan Hofkens op de huidige speelplaats van De Kleine Wereld.
De 420 kinderen van De Kleine Wereld in Ravels krijgen een gloednieuwe school. De nieuwbouw krijgt 10 klassen voor kleuters en 12 klassen voor de lagere school. Naast een open speelplaats op de begane grond, komt er ook een overdekte speelplaats op de eerste verdieping. Aan de bouw van de nieuwe school hangt een prijskaartje van 9,3 miljoen euro.

Over de kwaliteit van het onderwijs is iedereen er tevreden, maar de infrastructuur van basisschool De Kleine Wereld in Ravels laat te wensen over. De school is zowat tot op de draad versleten. "De gebouwen zijn gemiddeld 60 jaar oud en de samenhang tussen de huidige klassen ontbreekt volledig doordat de school doorheen de jaren in verschillende fasen werd gebouwd", verduidelijkt schepen van Onderwijs Carine Couwenberg (CD&V).

Zo moet het nieuwe schoolgebouw eruitzien.
ton wiggenraad repro Zo moet het nieuwe schoolgebouw eruitzien.

Sporthal

Het gemeentebestuur besliste daarom om een nieuwe school te bouwen. Het ontwerp voor de bouw van die zogenaamde 'school van de toekomst' werd maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad van Ravels. Omdat de oppervlakte beperkt is, moesten de ontwerpers zuinig omspringen met het ruimtegebruik. De lagere school zal daarom in twee verdiepingen worden gebouwd, met op de verdieping - bovenop palen - een extra overdekte speelplaats. "In het concept worden 10 klassen voorzien voor de kleuters. Die worden verzameld rond een gezamenlijke speelruimte, zodat voldoende spelaanbod kan worden verschaft", aldus nog schepen Couwenberg. "De 12 klassen van de lagere school bevinden zich aan weerszijden van een open leercentrum. Dat maakt het mogelijk om klasoverschrijdend te werken." Tegelijk met de bouw van de nieuwe school zal ook de sporthal van Ravels herbouwd worden, zodat die aangepast kan worden aan de hedendaagse normen en de wensen van de verschillende scholen en sportclubs die er gebruik van maken. Het totale bouwproject zal 9,3 miljoen euro kosten en is daarmee het duurste bouwproject ooit in de gemeente Ravels. Van die kostprijs zal zo'n 3,1 miljoen euro opgehoest moeten worden door de gemeente. "Met dit nieuwe project willen wij een school van de toekomst bouwen", motiveert het gemeentebestuur de beslissing. "Een school die een duidelijk gezicht heeft, die voldoet aan de moderne noden en een klasdoorbrekende samenwerking mogelijk maakt. Kortom, een school waarin hedendaags onderwijs gegeven kan worden met een groot welbevinden van leerkrachten en leerlingen."


In de school wordt tevreden gereageerd op de goedkeuring van het ontwerp. Directeur Jan Hofkens zou liever vandaag dan morgen naar de nieuwe school verhuizen. "De gebouwen dateren van net voor en net na de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn altijd goed onderhouden, maar zijn nu echt wel versleten", zegt Hofkens. "De school is ook helemaal niet energiezuinig, onder meer door het enkele glas. Sommige klassen moeten zelfs nog met een oud gaskacheltje verwarmd worden."

September 2020

Als alles volgens plan verloopt kan eind 2017 gestart wordt met de bouwwerken. Die zullen 2 à 3 jaar in beslag nemen. De Kleine Wereld hoopt het nieuwe schoolgebouw dan in september 2020 in gebruik te kunnen nemen. Tijdens de bouwwerken van de nieuwe school verhuizen de leerlingen naar containerklassen op een nog te bepalen locatie in het centrum van Ravels.