Landbouwers zamelen medisch afval in

De gemeente Ravels is in samenwerking met IOK gestart met het inzamelen van medisch afval van landbouwbedrijven. Landbouwers betalen 30 euro voor een vat van 50 liter met afval.


Het was schepen van Milieu Eric Van Gestel die het initiatief nam nadat uit verschillende hoeken, waaronder de landbouwadviesraad, de problematiek van het medisch afval meermaals werd gesignaleerd.


"Vanuit het containerpark wordt een 50 liter vat ter beschikking gesteld en nadien kan dit afgeleverd worden op het recyclagepark", vertelt Eric Van Gestel. "Bij afhaling betaalt de gebruiker 30 euro. Hier zijn alle inzamel-, transport-, en verwerkingskosten inbegrepen.


Na een proefperiode werd duidelijk dat er nood is aan het initiatief. "In de eerste maanden zijn er reeds 50 vaten opgehaald. Zes zijn reeds gevuld teruggebracht en kunnen op een correcte wijze verwerkt worden. Met dit proefproject zet Ravels een volgende stap in duurzame verwerking van afval, iets waar de lokale land- en tuinbouwer graag aan meewerkt." (JVN)