Kippenbedrijf moet verplicht dicht

PLUIMVEEHOUDER MOET SLUITEN OMDAT STIKSTOFUITSTOOT TE HOOG IS

Rens en Tom Van Bijsterveldt in het getroffen bedrijf, dat Tom voor zijn zoon heeft gebouwd.
Jef Van Nooten Rens en Tom Van Bijsterveldt in het getroffen bedrijf, dat Tom voor zijn zoon heeft gebouwd.
Pluimveehouder Tom Van Bijsterveldt (50) zit in zak en as. Drie jaar geleden bouwde hij een kippenbedrijf van 2,2 miljoen euro voor zoon Rens (20). Het bedrijf krijgt nu een 'code rood' van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). "Over 17 jaar moet het verdwijnen. De lening zal dan niet eens afbetaald zijn." In Ravels leeft één landbouwbedrijf op vijf in onzekerheid door de nieuwe stikstofrichtlijnen.

De gemeente Ravels telt 204 landbouwbedrijven met dieren. Voor veertig van hen is de toekomst hoogst onzeker. Alle landbouw bedrijven kregen een brief van het Agentschap Natuur en Bos met een kleurcode. De brief kwam er na een beslissing van de vorige Vlaamse regering omtrent verstrengde milieuvoorwaarden voor de omgeving van natuurzones. Die maatregel kwam er dan weer na de doelstelling van Europa om beschermde diersoorten en hun habitat in bepaalde natuurzones te beschermen.


In totaal 164 landbouwbedrijven in Ravels kregen 'code groen'. Voor hen is er niks aan de hand. Negen bedrijven kregen een blauwe code, voor deze bedrijven valt de beslissing pas later. Dertig bedrijven kregen 'code oranje'. Zij zullen alleen een nieuwe milieuvergunning kunnen krijgen als ze de stikstofuitstoot fors terugdringen, hetgeen onvermijdelijk gepaard zal gaan met grote investeringen. Maar het kan nog erger: het kippenbedrijf van Tom Van Bijsterveldt uit de Leemputten in Ravels kreeg een rode kaart. Dat betekent dat het bedrijf op de huidige locatie en in de huidige vorm geen nieuwe vergunning kan krijgen. "Over 17 jaar loopt de huidige milieuvergunning af. Dan is het gedaan met het bedrijf", zucht Tom Van Bijsterveldt. "Dit betekent een financieel drama. Ik heb het bedrijf 3 jaar geleden pas gebouwd. Het ging gepaard met een investering van 2,2 miljoen euro."


Tom Van Bijsterveldt heeft nog een ander landbouwbedrijf . Het kippenbedrijf dat hij drie jaar geleden oprichtte, is bedoeld voor zijn zoon Rens. "Als mijn zoon geen boer wilde worden, had ik dat twee bedrijf niet eens gebouwd. Maar het was noodzakelijk om hem een goede toekomst te geven. Die toekomst wordt nu zomaar afgepakt", zucht Van Bijsterveldt. "Hij zal amper 37 jaar zijn wanneer zijn bedrijf moet verdwijnen. De lening zal tegen dan niet eens afbetaald zijn. Het is onbegrijpelijk. Drie jaar geleden kraaide niemand naar de komst van dit bedrijf. Alle vergunningen waren onmiddellijk in orde. Zelfs het Agentschap voor Natuur en Bos gaf positief advies, maar nu geven ze me plots een rode kaart. De komende 17 jaar zouden we voortdurend moeten investeren om 'bij te blijven'. Maar wat voor zin heeft dat als ons bedrijf ten dode is opgeschreven?"


Het gemeentebestuur Ravels staat als één blok achter de landbouwers die code oranje of rood kregen. "Want ook voor de 'oranje' bedrijven zijn dit drama's", zeggen burgemeester Walter Luyten en schepen voor Landbouw Eric Van Gestel. "De vernieuwde milieunormen waaraan zij moeten voldoen vragen zo'n hoge investeringen dat economische bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. Veel van hen zullen niet kunnen overleven. En als landbouw niet kan overleven, betekent dat de dood voor een plattelandsgemeente zoals Ravels. Wij mogen maar acht hectare ambachtelijke zone hebben. Wij hebben landbouw nodig om financieel te overleven als gemeente."

Schepen van Landbouw Eric Van Gestel en Leo Beyens met Jos Bols van de landbouwadviesraad voor de 'rode' kippenstallen aan Leemputten.
Jef Van Nooten Schepen van Landbouw Eric Van Gestel en Leo Beyens met Jos Bols van de landbouwadviesraad voor de 'rode' kippenstallen aan Leemputten.

Geen lening

Volgens Jos Bols en Leo Beyens van de landbouwadviesraad in Ravels vervallen in 2016 de eerste milieuvergunningen van oranje bedrijven. "Er moest dus dringend een aanpassing komen van deze nieuwe stikstofrichtlijn. Er zijn niet eens begeleidende maatregelen of een compensatie voorzien voor de getroffen bedrijven. De bedrijven moeten fors investeren om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen, maar kunnen geen lening meer krijgen van de bank, net omdàt het oranje bedrijven zijn. De onzekerheid is enorm. Hier gaan sociale drama's van komen."