Containerschool kost 776.000 euro

DE KLEINE WERELD TWEE JAAR NAAR TERREIN KFC FLANDRIA

Een maquette toont hoe de nieuwe gemeenteschool van Ravels er zal uitzien.
Foto Ton Wiggenraad Een maquette toont hoe de nieuwe gemeenteschool van Ravels er zal uitzien.
De tijdelijke containerschool op het veld van KFC Flandria zal 776.000 euro kosten. Na de paasvakantie van 2018 nemen de kinderen van De Kleine Wereld er hun intrek. "De hele school verhuist tijdens de bouw van de nieuwe school. Het zou te gevaarlijk zijn om school- en werfverkeer te combineren", zegt burgemeester Luyten.

Na de paasvakantie van het schooljaar 2017-2018 start in Ravels de bouw van een gloednieuw gebouw voor basisschool De Kleine Wereld.


Even is overwogen om slechts de helft van de leerlingen te verhuizen, maar de directie besliste uiteindelijk toch de hele school gedurende twee jaar onder te brengen in een containerschool op een voetbalveld van KFC Flandria. "Het schoolbestuur heeft zorgvuldig afgewogen of het de bouwwerken in twee fasen zou laten uitvoeren en een deel van de kinderen op de werfzone zou laten schoollopen. Volgens het architectenbureau zou de kostprijs voor de uitvoering van de bouwwerken in twee fasen ongeveer 300.000 euro hoger liggen en zou alsnog een deel van de leerlingen sowieso in een containerschool ondergebracht moeten worden", begint burgemeester Walter Luyten (CD&V).

Veiligheid eerst

"Maar dit waren slechts bijkomende motieven om het bestuur te overtuigen", vervolgt de burgemeester. "Vooral veiligheidsredenen hebben de doorslag gegeven in de beslissing om de hele school te verhuizen naar een site op een veilige afstand van de werfzone. De wetenschap dat kinderen naar school moeten gaan in de aanwezigheid van werfkranen en het drukke schoolverkeer zou samenlopen met werfverkeer, zou onverantwoord zijn."


Alle 465 leerlingen verhuizen dus voor twee jaar naar een containerschool bij de plaatselijke voetbalclub. "Samen met leveranciers is gezocht naar een betaalbare oplossing waarbij toch het comfort van leerkrachten en leerlingen voorop staat en de kwaliteit van het lesgeven niet in het gedrang komt. Om die reden is gekozen voor kwalitatieve containers met warmtepompen. Het aantal containers is zoveel als mogelijk beperkt en de plaatsing van alle containers op de gelijkvloerse verdieping is kostenbesparend", zegt schepen van Onderwijs Carine Couwenberg (CD&V).

Speelplaats

De totale kostprijs voor de containerschool komt op 776.000 euro, inclusief verharding en overkapping van de speelplaats. "Wij hebben ons beperkt tot de strikt noodzakelijke oppervlakte. De kleuterschool en lagere school zullen wel een eigen speelplaats hebben en de omgeving biedt eveneens mogelijkheid tot sport en spel. Wij zien dit als een goede oplossing om de bouwperiode van twee jaar te overbruggen", zegt schooldirecteur Jan Hofkens.