6.000 euro om te leren stappen

GITTE (21) ZAMELT GELD IN OM THERAPIE MET ROBOTS TE VOLGEN

Gitte De Hond en Philippe Mariën, kinesist van revalidatiecentrum TRAINM.
Ton Wiggenraad Gitte De Hond en Philippe Mariën, kinesist van revalidatiecentrum TRAINM.
Gitte De Hond (21) uit Poppel wil na 21 jaar in een rolstoel eindelijk kunnen stappen. Ze wil dat leren met staprobots bij revalidatiecentrum TRAINM, maar zo'n therapie kost 6.000 euro. Met een crowdfunding wil ze haar droom waarmaken.

Gitte is geboren met cerebrale parese of hersenverlamming. Daardoor is lopen voor haar erg moeilijk. "Ik kan heel moeizaam een aantal stappen zetten met een looprek, maar dat vind ik niet genoeg", aldus Gitte. "Het is mijn droom om op zijn minst binnenshuis al te kunnen rondlopen zonder problemen." Haar beperking houdt haar niet tegen in het dagelijkse leven. "Ik heb in al die jaren wel geleerd mezelf te behelpen en kan zo goed als alles zelf doen. Toch zou kunnen lopen mijn leven zo veel makkelijker maken. Veel openbare ruimtes zijn niet aangepast aan een rolstoel en dat is soms heel vervelend", aldus Gitte.

Gitte heeft al 1.290 euro verzameld met haar crowdfundingsactie.
Ton Wiggenraad Gitte heeft al 1.290 euro verzameld met haar crowdfundingsactie.

Herhalen

TRAINM kan Gitte daarbij helpen. Het is een revalidatiecentrum in Antwerpen dat gespecialiseerd is in neurologische revalidatie. Zij beschikken over een behandeling met staprobots die Gitte zouden kunnen leren stappen. "Door zaken vaak te herhalen kunnen onze hersenen een nieuwe hersenfunctie aanmaken", legt kinesist van TRAINM Philippe Mariën uit. "Om zo'n nieuwe hersenfunctie aan te maken heb je veel herhaling nodig op juist dezelfde manier. Dat is iets wat een kinesist niet kan bieden. De staprobots daarentegen wel."


De geschatte kostprijs van de behandeling is ongeveer 6.000 euro. Momenteel komt het ziekenfonds niet tussen in de behandelingen, wat het voor de meeste mensen onbetaalbaar maakt, zoals ook voor Gitte. "Toen ik zag wat TRAINM me kon bieden, moest en zou ik de therapie gewoon volgen. Ik droom hier al heel mijn leven van en kan die droom nu eindelijk waarmaken. Daarom ben ik afgelopen week een crowdfunding gestart", aldus Gitte.


Via de website DreamOrDonate, kunnen mensen een gift doen om haar behandeling mee te realiseren. De website van Gitte staat sinds zaterdag 28 oktober online. "In een paar dagen tijd heb ik toch al 33 donaties ontvangen", vertelt Gitte. "Ondertussen heb ik al 1/5 van het bedrag, maar we zijn er nog lang niet dus elke donatie is welkom."


Als de crowdfunding rond is, hoopt Gitte ook nog een netwerk van vrijwilligers te kunnen opstellen. Voor de behandelingen zal ze twee tot drie keer per week naar Antwerpen moeten. Haar ouders kunnen haar niet altijd vervoeren dus hoopt ze op enkele enthousiastelingen die haar daarbij willen helpen. Maar daarvoor heeft ze eerst 6.000 euro nodig.


"Als ze via haar crowdfunding bijna het bedrag heeft bereikt, maar er net niet geraakt, wil TRAINM altijd helpen met de laatste stap", zegt Philippe Mariën, die ook erg gelooft in de behandeling van Gitte.


Wie Gitte wil helpen om te leren lopen, kan surfen naar de website www.dreamordonate.com en vervolgens zoeken naar 'Gitte Leert Lopen'.