"Gert is een 'domme kloot'"

CIPIER MAAND IN CEL BETICHT VAN OPLICHTING EN DRUGHANDEL

Een cel in de nieuwe vleugel van de Turnhoutse gevangenis.
ton wiggenraad Een cel in de nieuwe vleugel van de Turnhoutse gevangenis.
Gert B. (34) uit Ravels blijft een maand in voorhechtenis. Hij wordt verdacht van drughandel, oplichting en valsheid in geschrifte. Zijn collega's in de gevangenis zijn overtuigd dat er een link is met de Nederlandse crimineel Jeroen Van den Elshout. "Gert is een 'domme kloot'. Wellicht heeft hij zich laten gebruiken."

Het parket in Turnhout wil nagenoeg geen informatie kwijt over het onderzoek naar cipier Gert B. (34) uit Ravels. Dat versterkt het vermoeden dat zijn aanhouding gelinkt kan worden aan de huiszoeking die vorige week is uitgevoerd in de villa van de Nederlandse drugbaron Jeroen Van den Elshout aan Paardenwiel in Poppel. Ook over het resultaat van die huiszoeking houdt het gerecht de lippen stijf op elkaar.


Het parket kan wel bevestigen dat de aanhouding van de 34-jarig man uit Ravels bevestigd is door de raadkamer. Gert B. blijft daardoor nog zeker vier weken in voorhechtenis in de gevangenis in Hasselt. Intussen is er ook iets meer bekend over de betichtingen tegen de cipier. Het gaat om tenlasteleggingen waar zware celstraffen tegenover staan. Hij is aangehouden op verdenking van drughandel in vereniging, oplichting en valsheid in geschrifte.

Cipier Gert B.
RV Cipier Gert B.

Opschepper

Binnen de gevangenis in Turnhout was Gert B. een gekend figuur. Hij stond bij zijn collega's gekend als iemand die graag opschepte. Vaak wisten collega's niet wat ze nu wel en niet moesten geloven van wat hij vertelde. "Gert B. stond ook bekend als een 'domme kloot'. En zoiets hebben gedetineerden ook snel door. Het is niet toevallig dat uitgerekend hij benaderd werd om dingen te doen", vertelt een collega-cipier. "Wellicht is hij makkelijk te beïnvloeden en heeft hij zich laten gebruiken. Rekening houdend de geheimzinnigheid die rond de zaak hangt, vrezen we dat hij in een heel grote zaak verwikkeld kan zijn. We vermoeden wel dat hij daar slechts een kleine schakel in is geweest."


Verscheidene collega-cipiers hebben Gert B. na zijn aanhouding ontvriend op Facebook omdat ze niet aan hem gelinkt willen worden. Intussen is het Facebookaccount van de cipier volledig afgesloten.

"Geen gsm in het eten"

De advocaat van Gert B. wil voorlopig geen commentaar kwijt. Zijn vader wilde gisteren wel wat vertellen ter verdediging van zijn zoon. "Gert heeft inderdaad Chinees eten de gevangenis binnengebracht voor een drugbaron. Omdat die gedetineerde bijna de gevangenis zou verlaten en wel eens fatsoenlijk wilde eten", vertelt de vader van Gert B. "Er wordt vermoed dat er ook drugs en een gsm in dat eten zaten, maar dat ontkent Gert ten stelligste. Ik steek daar mijn hand voor in het vuur."


Ook de betichting valsheid in geschrifte is volgens de vader van Gert B. bij de haren getrokken. En de oplichting? "Hij is betrokken bij een oplichtingszaak die door een gedetineerde is opgezet en die gedetineerde wil Gert er bij sleuren", vervolgt de vader van B.


De vader van Gert B. ontkent bovendien dat zijn zoon reeds maanden op voorhand zou hebben uitgetest hoe hij spullen de gevangenis kon binnensmokkelen. "Hij heeft één keer per ongeluk zijn gsm in zijn 'schoofzak' laten zitten. Toen hij dat later vaststelde, is hij gaan vragen of dat niet was opgemerkt bij de controle. 'Zo is het niet moeilijk dat er zoveel gsm's de gevangenis binnengeraken', had hij er aan toegevoegd. Dat was helemaal geen test", gaat de vader voort.

Niet meer geliefd

"Ach, een vijftal jaar geleden heeft Gert in de gevangenis een probleem gehad met iemand in een hogere functie. Sindsdien is hij er niet meer geliefd. Iemand wil hem flikken, want die gsm is niet door Gert, maar door een andere cipier binnengebracht", besluit B.'s vader.