Vertelster Lieve Joos gevraagd tot in Nederland

Lieve Joos van Pulcinella: "Vertellen en voorlezen is een stuk van mezelf dat ik via interactie tot leven breng."
Foto De Freine Lieve Joos van Pulcinella: "Vertellen en voorlezen is een stuk van mezelf dat ik via interactie tot leven breng."
Lieve Joos is al heel haar leven gepassioneerd door kinderverhalen en voorlezen. Als vertelster is ze ondertussen gekend tot in Nederland en daarbuiten. Nu zondag leest ze nog eens voor in haar thuisdorp Broechem. "Vertellen en voorlezen is een stuk van mezelf dat ik via de interactie met de kinderen tot leven breng", vertelt Lieve.

Tijdens haar loopbaan stond vertellen, voorlezen en poppentheater steeds centraal. "Ik ben kleuterleidster geweest, heb 25 jaar gewerkt in het Sprookjeshuis van de provincie in Deurne en ben tien jaar educatief medewerkster geweest in de provinciale groendomeinen", overloopt ze haar carrière.


Ondertussen is Lieve met pensioen maar ze runt nog met veel passie haar eigen verteltheater Pulcinella. "Voorlezen is mijn rode draad door het leven. Het is prachtig om de kinderen mee te trekken in het verhaal, ze dichterbij te zien schuiven en ze verwonderd naar jou te zien kijken."


In tegenstellig tot wat velen vermoeden, heeft de opkomst van het digitale tijdperk niets veranderd aan de populaireit van voorlezen. "In tegendeel. De laatste tien jaar zijn er steeds meer vertellers bijgekomen. Voorlezen en vertellen is een traditie waarmee iedereen zijn kinderen wil laten kennismaken."


Haar voorleessessies brachten Lieve al in alle uithoeken van Vlaanderen en zelfs daarbuiten. "Ik heb al in allerlei scholen doorheen het land voorgelezen en ik ben ook al gevraagd in het Zuiderzeemuseum van Nederland. Begin deze zomer was ik ook op een internationaal vertelfestival in Wales om contacten te leggen met andere vertellers."


Voor Lieve, die zelf ook enkele verhalen schreef, is voorlezen en vertellen een hele job. "Bijna heel de maand oktober is volgeboekt met schoolvoorstellingen Ik bereid mij daar op voor door sessies in elkaar te steken, poppen te verzamelen en bijpassende muziek te zoeken."


Wie zijn kinderen vanaf 5 jaar wil laten kennismaken met Lieve en Pulcinella is zondag vanaf 14 uur welkom in de Mollentstraat 21. (FSL)