Te koop: tweedehands doodskisten

WINKEL OUT & NIEF PAKT UIT MET NIEUWE STUNT

Out & Nief heeft 11 kisten op de kop getikt bij een begrafenisondernemer die zijn zaak stopzette.
Benoit De Freine Out & Nief heeft 11 kisten op de kop getikt bij een begrafenisondernemer die zijn zaak stopzette.
Tweedehandszaak Out & Nief in Broechem pakt uit met een wel heel opmerkelijke stunt: elf doodskisten zijn er te koop voor een fractie van de originele prijs. "Ze verkopen als zoete broodjes. Als we er meer kunnen vinden, zullen we het zeker niet nalaten. En voor alle duidelijkheid, ze zijn nog niet gebruikt."

Een bezoek aan tweedehandszaak Out & Nief is altijd een nostalgisch avontuur. De winkel heeft er een vaste gewoonte van gemaakt om de meest unieke vintage en retrospulletjes aan te bieden. Maar dat je er nu elf doodskisten kan vinden, is op zijn minst opmerkelijk. "Voor de duidelijkheid: ze zijn nog niet gebruikt", glimlacht Gerry Van Laer. "Er heeft niemand in gelegen. We hebben ze op de kop kunnen tikken bij een begrafenisondernemer die zijn zaak stopzet. Een drietal maanden geleden hadden we nog eens drie doodskisten te koop en die zijn als zoete broodjes over de toonbank gegaan. In een mum van tijd waren ze verkocht. Daarom wisten we dat we deze kans niet mochten laten liggen."

Zaakvoerders Gerry Van Laer en Cindy Van Tuyn.
Benoit De Freine Zaakvoerders Gerry Van Laer en Cindy Van Tuyn.

Vijf weg in één dag

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Ook nu is de belangstelling voor de kisten bijzonder groot. "We hebben ze pas donderdag binnengekregen en in één dag tijd zijn er al vijf verkocht of gereserveerd. De eerste is verkocht aan een dame van 84, die de kist wil gebruiken bij haar eigen uitvaart. Verder zijn de kisten ook in trek bij mensen van toneelkringen of bij mensen die van plan zijn een halloweenfeestje te organiseren. Sommigen bouwen de kist om tot een salontafel of een barkast, en dan hoor je natuurlijk ook altijd bizarre verhalen van mensen die zo'n kist zouden gebruiken om in te slapen."

Onbetaalbare reclame

De kisten zijn geprijsd tussen de 125 en de 400 euro, een fractie van wat je er origineel voor betaalt. Je kan als klant dus gouden zaken doen. Maar bovenal zet het de tweedehandswinkel zelf in de spotlights. "Dit soort acties leveren onbetaalbare reclame op voor onze zaak. Dit zijn dingen waar de mensen over praten. Als we nog meer kisten kunnen vinden, zullen we het dan ook zeker niet nalaten. Sommige begrafenisondernemers zullen ons intussen misschien al wel kennen. Hopelijk geven ze ons een seintje als ze beslissen met hun zaak te stoppen. We hebben een bestand aangelegd van mensen die interesse hebben in zo'n tweedehandskist. Dat zijn er wel wat."


Bij verzamelaars is Out & Nief wellicht al langer bekend als interessant adresje. Sinds de zaak in oktober vorig jaar de deuren opende, zijn er al veel opmerkelijke spullen de revue gepasseerd.

Bevallingstafels

"Anatomische modellen, bevallingstafels van de jaren '20, circuspanelen uit de koloniale tijd, een flipperkast van Francorchamps uit 1954, een Triumph van 1931, noem maar op. Het gekste wat we hebben binnengekregen, was volgens mij een fiets met een caravan. Afkomstig uit Nederland. Maar ook die raakte binnen de 24 uur verkocht. Ja, je moet héél snel zijn als je iets wilt. Op een week tijd kan onze winkel er soms helemaal anders uitzien."


Out & Nief is elke week van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 9 en 17.30 uur.