Murphy Munro zingt over huiselijk geweld

SINGER-SONGWRITER LANCEERT SONG VOLGENDE WEEK OP YOUTUBE

Murphy Munro baseerde zich voor het nummer op z'n ervaringen als leraar zedenleer.
Klaas De Scheirder Murphy Munro baseerde zich voor het nummer op z'n ervaringen als leraar zedenleer.
Over een week is het Internationale Dag tegen Huiselijk Geweld en dat wil singer-songwriter Murphy Munro uit Broechem niet zomaar laten voorbij gaan. Munro (die in het echte leven Nick Martinet heet) gaat op YouTube een lied lanceren omtrent dat heikele thema. "In het dagelijkse leven ben ik leerkracht zedenleer en zo kom ik regelmatig met die problematiek in contact."

Nick Martinet (33) is al van kleins af aan met muziek bezig en sinds een tweetal jaar probeert hij carrière te maken onder de artiestennaam Murphy Munro. Zijn debuutsingle 'Yours' werd de voorbije maanden opgepikt door 27 (kleinere) radiozenders in Vlaanderen en Nederland. Binnenkort komt Murphy Munro met nieuw werk naar buiten. 'I hurt you' is een liedje dat gaat over huiselijk geweld.

Vertrouwenspersoon

"Het is een song die ik eigenlijk al even heb liggen, maar die ik nu op de wereld wil loslaten naar aanleiding van de Dag tegen Huiselijk Geweld", vertelt Martinet. "Het is een zwaar thema, maar dat betekent niet dat ik het daarom uit de weg moet gaan. Integendeel, ik vind juist dat ik het ik het eens extra in de aandacht moet brengen. Ik merk in mijn dagelijkse leefwereld dat huiselijk geweld vaker voorkomt dan de meeste mensen denken."


Als leerkracht zedenleer in een Antwerpse school vangt Martinet regelmatig verhalen op van leerlingen die thuis worden geconfronteerd met een bepaalde vorm van geweld. "Leerlingen zien mij als een vertrouwenspersoon en vertellen me al eens iets. Dat gaat lang niet altijd over fysiek geweld, maar vaak over mentaal geweld. Soms wordt bijvoorbeeld de ene broer door de ouders zo hard voor getrokken op de andere dat die laatste daar onder gaat lijden. In geval van ernstig fysiek geweld wordt er binnen de school natuurlijk een procedure opgestart om daar met hulp van de overheidsinstanties iets aan te doen."

Lyric video

'I hurt you' is een erg ingetogen nummer geworden. "Logischerwijze is het een lied zonder veel toeters en bellen. Het enige wat je te horen krijgt is een piano, een paar strijkers en mijn stem", verklapt Nick Martinet. "Omdat ik het lied wil lanceren via YouTube hoort er natuurlijk ook een clip bij. Een professionele firma is die 'lyric video' nu voor mij aan het maken. Dat filmpje maakt mijn 'mini-verhaal' helemaal af." Het afgewerkte 'product' is dus eind november op het internet terug te vinden. Meer info op www.murphymunro.be