Moord op jonge Daniël niet eerste incident in asielcentrum Broechem

In het asielcentrum in Broechem (Ranst) werd deze week een Palestijns jongetje van negen jaar vermoord.
BELGA In het asielcentrum in Broechem (Ranst) werd deze week een Palestijns jongetje van negen jaar vermoord.
Ook voor de moord op de negenjarige Daniël deden er zich al incidenten voor in het Broechemse asielcentrum. In 2016 kwam het tot een zware vechtpartij tussen Irakezen en Afghanen en in 2004 werden drie moslims afgeranseld door jongemannen met racistische motieven. “Sinds het grote gevecht van drie jaar geleden is de rust weergekeerd. Politie moet amper ingrijpen in het centrum.”

In 2002 werd het opvangcentrum in Broechem (Ranst) opgericht in de voormalige Britse legerbasis aan de Van Den Nestlaan. Het is één van de Belgische open centra voor verzoekers van internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil). Het centrum biedt plaats aan zo’n 350 tijdelijke bewoners.

Op veel bijval van de buurtbewoners kon de komst van het centrum toen niet rekenen. In Broechem had men schrik voor zwerfvuil en andere overlast. In 2008 haalde die overlast het nieuws. Asielzoekers maakten het toen te bont in Broechemse horecazaken. Winkeliers spraken over “een minderheid die het voor de rest verpest” en veel meer aandacht werd er niet meer aan het fenomeen geschonken.

In 2010 sprak het toenmalige schepencollege met burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) zich uit tegen de uitbreiding van het opvangcentrum uit vrees voor nog meer overlast. Het bestuur heeft die uitbreiding toen niet kunnen tegenhouden.

Zinloos geweld tegen moslims

Het meest verontrustende incident voor de moord van deze week moet zich in 2004 hebben voorgedaan. Toen drongen drie gemaskerde en gewapende mannen het asielcentrum binnen met maar één doel: het aanvallen van moslims. De agressors vroegen aan de bewoners of ze moslim waren, bij een positief antwoord kregen de slachtoffers ervan langs met stokken. Drie moslims raakten gewond, één moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. Er werden toen extra politiepatrouilles rondom het asielcentrum ingezet om de veiligheid van de bewoners te vrijwaren.”

Gewezen burgemeester Hofmans linkte de incidenten aan een te groot aantal bewoners. Volgens de burgemeester woonden er honderd verzoekers te veel in het centrum. Twee inspecteurs van het lokale korps ZaRa moesten permanent ingezet worden voor het centrum. Twee manschappen van de federale politie werden teruggetrokken na de aanslagen van maart 2016 in Brussel. De burgemeester eiste die twee verloren krachten toen terug.

“Dat is niet meer aan de orde”, zegt huidig burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Het aantal inwoners is terug gedaald tot 340 en de leefbaarheid is goed nu. In 2016 zijn inderdaad een honderdtal personen met elkaar op de vuist gegaan. De politie heeft toen ingegrepen en de vijftien grootste amokmakers laten wegvoeren naar andere asielcentra. Wij hebben goede contacten met de directie van het centrum en de lokale politie. Als bewoners de regels overtreden, wordt er ingegrepen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Niet wekelijks, ook niet maandelijks.”

Goede connectie met de buurt

Ondanks enkele incidenten en klachten van buurtbewoners heeft het centrum steeds zijn best gedaan om een goede relatie op te bouwen met de buurt. Op regelmatige basis worden er activiteiten georganiseerd die vrij toegankelijk zijn voor de Broechemnaar. “Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt”, klinkt het bij het asielcentrum. “Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving.”

“Uiteraard maakt het asielcentrum deel uit van het Broechemse en Ranstse gemeenschapsleven”, benadrukt burgemeester De Ryck. “Als een kind vermoord wordt in je gemeente, raakt dat iedereen. De mensen die in het centrum werken zijn ook heel erg aangedaan. Het medeleven in Broechem en Ranst is groot.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.