Moeder vermoorde Daniël volledig gebroken: “Ik droomde dat hij hier naar universiteit zou gaan”

Jonge asielzoeker vanmorgen begraven in Libanon

Beelden van de begrafenis in Beiroet.
rv Beelden van de begrafenis in Beiroet.
Vanmorgen is de Palestijnse jongen Daniël begraven in de buurt van Beiroet in Libanon. Daar woont zijn vader. Daniël werd vorige week vermoord teruggevonden in het asielcentrum van Ranst. Voor de familie kunnen de vijf verdachten niet zwaar genoeg worden gestraft. “In mijn droom zag ik Daniël hier universiteit lopen”, vertelt zijn ontroostbare mama Amina. 

“Waarom Daniël? Hij was alles voor mij.” Mama Amina schreeuwt het uit, door haar tranen heen. Zij hapt even naar adem en krijst opnieuw: “Daniël, my angel.” Haar verdriet wordt bijna hysterie. Het geschreeuw duurt minutenlang. Voorbijgangers blijven verschrikt staan, bieden hulp aan maar Amina wil geen hulp. Zij wil gerechtigheid voor de moord op haar Daniël, haar alles. “Criminals, they are criminals.” 

Amina  en haar zus Fatima Chihadeh verblijven niet langer in het asielcentrum van Ranst  waar vorige week de 9-jarige Daniël werd vermoord. De twee zussen wonen tijdelijk bij hun broer Bassam in Antwerpen. Fatima en Bassam proberen het nieuws op te volgen. De vijf verdachten voor de moord op Daniël blijven voorlopig in de gevangenis. Dat heeft de raadkamer beslist.

Mama Amina (midden) wordt getroost door haar zus Fatima en haar broer Bassam.
Patrick Lefelon Mama Amina (midden) wordt getroost door haar zus Fatima en haar broer Bassam.

Mama Amina, nog maar 27 jaar en gescheiden van haar man, houdt zich recht met herinneringen aan haar Daniël. Zij toont foto’s. Moeder en zoon naast elkaar. Daniël was maar 9 maar zag er struiser en ouder uit. “Kijk, hij was zo groot als ik”, lacht ze. Dan de foto van de laatste keer dat ze samen gingen zwemmen. Dat was vorige week op Paasmaandag. 

“Rond 20.30 uur waren wij terug in het asielcentrum. Ali was er op bezoek bij zijn broer. Ali is eigenlijk gestraft en mag niet meer in het centrum komen, maar hij sluipt toch binnen”, aldus Amina. “De directie  doet daar niets tegen. Ali lokte Daniël mee naar buiten. Als hij meeging, zou hij een centje krijgen. Dat hebben getuigen achteraf verteld. Daniël vroeg of hij nog even met zijn vrienden mocht spelen, want ‘s anderendaags moest hij terug naar school. Ik liet hem gaan.”

Onvindbaar

Rond 22 uur wilde Amina dat Daniël kwam slapen. Haar zoon was onvindbaar, alleen zijn fiets lag er nog. “Ik heb Ali direct ondervraagd, en ook zijn vriend Fahmi. Die twee waren samen met Daniël gezien. Zij wisten zogezegd niet waar hij was. Even later zijn zij allebei weggelopen uit het centrum. De directie wilde de politie niet meteen bellen, maar ik bleef aandringen. Rond 23 uur is de politie aangekomen en is er gezocht. Maar Daniël was onvindbaar.” 

Diezelfde nacht onderzoekt de politie de gsm van Daniël. De jongen had zijn toestel in de kamer achtergelaten om op te laden. Daar duikt het fameuze Whatsapp-bericht op. De ontvoerders eisen 100.000 euro losgeld. De familie krijgt vier dagen tijd om het geld te verzamelen.

Het whatsapp-bericht waarin 100.000 euro losgeld wordt gevraagd voor de vrijlating van de ontvoerde Daniël.
rv Het whatsapp-bericht waarin 100.000 euro losgeld wordt gevraagd voor de vrijlating van de ontvoerde Daniël.

De zoektocht verloopt volgens de mama van Daniël chaotisch. Dinsdag wordt een hele reeks mensen ondervraagd. Vijf verdachten worden gearresteerd, waaronder  Ali en Fahmi. Zij zijn laatst met Daniël gezien. 

Achter blok C vindt de politie het T-shirt van Daniël terug, vol bloed. Zijn bloed, zo blijkt diezelfde dag na een DNA-analyse. De politie weet vanaf dan dat het met een misdrijf te maken heeft. De familie van Daniël begrijpt niet waarom er die dinsdag niet opnieuw met speurhonden is gezocht. 

Lichaam verborgen

“Het T-shirt lag achter blok C. Pas op woensdag gaat de politie met honderd man  zoeken in het centrum. Rond 16 uur is het lichaam van Daniël gevonden in een gracht, vlakbij de plek waar de dag eerder die bebloede T-shirt lag, aldus Broer Bassam. “Alleen één hand was nog zichtbaar boven het zand. Wij zijn zeker dat het lichaam er niet lag toen het T-shirt is gevonden. De moordenaars hebben het lichaam eerst ergens anders verborgen.” 

Volgens mama Amina heeft de politie veel tijd verloren nadat zij maandagavond alarm had geslagen. “Maar wat doet het er nog toe? Daniël was zo lief en zo slim. Ik kwam voor hem naar België zodat hij hier kon studeren. Hij sprak al goed Nederlands. Ik droomde ervan dat hij naar de universiteit zou gaan. En muziek? Daar was hij dol op. DJ spelen zoals zijn papa of met een keyboard bezig zijn. Kijk maar...” 

Amina laat een filmpje zien waar Daniël playbackt. Als keyboard gebruikt hij een houten pallet dat rechtop staat. De jongen leeft zich uit. Amina kan het amper aanzien. Weer een schreeuw die door merg en been gaat: “Waarom Daniël? Waarom Daniël?” 

Mama Amina in tranen als zij haar zoon Daniël ziet playbacken op een gsm-filmpje.
rv Mama Amina in tranen als zij haar zoon Daniël ziet playbacken op een gsm-filmpje.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nicole nys

  Ik heb heel veel begrip voor het verdriet van die moeder, maar dat ze alle schuld legt bij het land dat haar heeft opgevangen vind ik een brug te ver.

 • leen hanssens

  De moeder ging toch terug naar Libanon? De vader heeft daar een zaak. Sterkte aan de familie.

 • lieve vanderstraeten

  in libanon is ook een universiteit, heel het verhaal klopt niet, spijtig dat zo een klein kind daar de dupe van geworden is.

 • Carl Parker

  Karel Van Beeck: triestig verhaal maar inderdaad, voor wat dient België in hun ogen?

 • Karel Van Beeck

  Moeder hier, vader in Libanon. Ginder begraven. Begrijpe wie kan, Sterkte voor de familie.