Legendarische taverne De Schuur heropent zondag

Buurman Erik Jans neemt zaak over na sluiting van 2 maanden

Na twee maanden sluiting heropent zondag taverne De Schuur in Oelegem. Buurman Erik Jans (50) neemt de bekende zaak over van het bejaarde koppel dat De Schuur tot voor kort runde. “De legendarische dansavonden op zondag gaan we wel afbouwen.”

Taverne De Schuur, aan de Kantonbaan in Oelegem, is om meer dan één reden een unieke horecazaak. Bijvoorbeeld omdat het gebouw van oorsprong een kippenstal is. Of omdat het gelegen is aan een landweggetje dat eigenlijk is voorbehouden voor tractoren, mensen te paard, fietsers en wandelaars. Of omdat er in het verleden op zondag vaak stevige dansfeestjes werden gebouwd. Toen de vorige uitbaters Willy en Delphine De Schuur onlangs te koop stelden, twijfelde buurman Erik Jans niet lang om het etablissement over te nemen.

“Aan De Schuur hangt zo’n toffe geschiedenis en zo’n charmante sfeer vast. Dat wou ik niet verloren laten gaan”, vertelt Jans, een Limburger die tien jaar geleden via zijn vroegere partner in Oelegem terechtkwam. “Ik zie hier veel mogelijkheden. Als naaste buur kwam ik ook regelmatig in De Schuur over de vloer en ik stelde vast dat de zaak altijd volk is blijven trekken, zeker op zondag. De vorige eigenaars stopten er ook niet mee omdat het niet goed meer draaide, maar omdat ze het wat rustiger aan wilden doen.”

Als hobby

Erik Jans investeerde dus in De Schuur, maar zal er zelf niet voltijds gaan werken. “Ik blijf werken voor de werkgever waar ik al jaren in dienst ben. In mijn vrije tijd ga ik natuurlijk wel mee achter de toog staan, meer als hobby”, legt Jans uit. “De dagelijkse werking komt in handen van mijn kameraad Peter van Pul.” 

“Ik heb eveneens een band met De Schuur”, pikt de uit Deurne afkomstige Van Pul in. “Jaren geleden was er aan De Schuur een camping. Daar spendeerde ik als jonge snaak heel wat zomers, samen met half mijn familie.”

De nieuwe uitbater en gerant vonden het belangrijk dat de ‘look and feel’ van De Schuur grotendeels hetzelfde bleef. “Het zou gek zijn om zo’n authentieke taverne plots helemaal te moderniseren”, vindt het duo. “De sfeer moet behouden blijven. Anderzijds pasten we het concept een beetje aan. Zo zullen we zelf geen eten meer serveren. Al gaan we op zondag wel een foodtruck laten komen voor de hongerigen.”

Elke zondag dikke ambiance

De legendarische dansavonden op zondag worden teruggeschroefd. “Vroeger was het hier elke zondag dikke ambiance en volle bak. Soms kwamen ze er zelfs bussen met fuivers langs, maar dat hoeft voor ons niet meer. Anders gaat de buurt misschien klagen”, zegt Erik Jans. “Al moet een sporadisch feestje bij een speciale gelegenheid wel nog kunnen.”

Tot slot heeft Jans plannen om het vrij uitgestrekte domein rondom De Schuur verder te vergroenen. “Voor de aanleg van de camping werden decennia geleden heel wat bomen gerooid. In samenspraak met enkele milieuorganisaties hoop ik die zone te kunnen herbebossen. Dat is goed voor de natuur en extra aantrekkelijk voor zachte recreanten”, besluit Erik Jans.

Erik Jans en Peter van Pul voerden slechts enkele kleine aanpassingen uit aan De Schuur. Hier verpozen ze tussen het werk even aan de toog.
Kristof De Cnodder Erik Jans en Peter van Pul voerden slechts enkele kleine aanpassingen uit aan De Schuur. Hier verpozen ze tussen het werk even aan de toog.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.