Kempens natuurlijk mineraalwater van Ordal: “Nu steeds meer mensen een zittend beroep hebben, stijgt de vraag naar suikervrije dranken”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Liesbeth en Stefan Schelkens met hun Ordalwater.
Benoit De Freine Liesbeth en Stefan Schelkens met hun Ordalwater.
Het familiebedrijf Ordal produceert sinds de jaren 1920 siropen en limonades op basis van bronwater uit Ranst. Sinds zeven jaar runnen Liesbeth Schelkens (35) en Stefan Schelkens (33) samen met hun neef Michaël Schelkens (36) als derde generatie het bedrijf. “De inwoners van Ranst zijn altijd fier geweest op onze streekproducten. We zien dat ze hier meer verkocht worden dan elders.”

Niet veel mensen weten dat Ranst een natuurlijke mineraalwaterbron heeft en dat deze de enige van de provincie Antwerpen is. Het water wordt gezuiverd door de verschillende lagen van de Kempische zandbodem. De Ordalbron mag sinds 1988 de benaming van natuurlijk mineraalwater gebruiken. Natuurlijk mineraalwater onderscheidt zich door zijn natuurlijke samenstelling en een oorspronkelijke zuiverheid. “Ons water heeft een goede smaak en is dagelijks bruikbaar. Het is ook geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met een dieet en voor babyvoeding”, vertelt Liesbeth. Het wapenschild van Ranst prijkt bovenaan het Ordal-logo, als verwijzing naar de afkomst van het water.

Enkele producten van Ordal.
Benoit De Freine Enkele producten van Ordal.

Ons water heeft een goede smaak en is dagelijks bruikbaar. Het is ook geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met een dieet en voor babyvoeding

Liesbeth Schelkens

Suikersiroop

“Onze grootouders startten in 1938 met een bedrijfje dat krieken in bokalen verkocht”, weet Stefan. De kersen, afkomstig van de boeren uit de buurt, werden ontpit en zoeter gemaakt met suikersiroop. Toen de boeren stopten met het leveren van krieken, stapte het bedrijf over op de verkoop van bronwater. Met de suikersiroop maakten ze ook grenadines en limonades. Vandaag wordt het water van Ordal in heel België verkocht en zijn de siropen, limonades en vruchtensappen ook verkrijgbaar in de buurlanden. Via drankencentrales en groothandelaars komen de producten terecht in de winkelrekken van supermarkten als Carrefour, Alvo, Delhaize, Match en Bio Planet. Het water wordt ook gedronken in ziekenhuizen, scholen en op overheidsdiensten, zoals het Vlaams parlement.  “De inwoners van Ranst zijn altijd fier geweest op de streekproducten van Ordal. We zien dat ze hier in de buurt meer verkocht worden dan elders.”

De inwoners van Ranst zijn altijd fier geweest op de streekproducten van Ordal. We zien dat ze hier in de buurt meer verkocht worden dan elders

Stefan Schelkens

Suikervrije dranken

Ordal is in al die jaren wel gegroeid, maar is altijd op dezelfde locatie gebleven. De voorbije jaren probeert het bedrijf meer in te zetten op suikervrije dranken, zoals aromawaters en ‘zero’ limonades. “Vroeger waren mensen fysiek actiever en hadden ze nood aan traditionele limonades met suiker. Nu steeds meer mensen een zittend beroep hebben, is er meer vraag naar suikervrije dranken.” In Vlaamse scholen worden vanaf 2020 zelfs geen suikerhoudende dranken meer aangeboden.

De productie van Ordalwater in het bedrijf in Ranst.
Photonews De productie van Ordalwater in het bedrijf in Ranst.

Liesbeth, Stefan en Michaël vinden het leuk om als familie samen te werken. “Aan titels doen we niet mee, we verdelen het werk gewoon onder ons drie”, besluit Liesbeth. De zaakvoerders werkten ook eerst bewust enkele jaren in andere bedrijven om ervaring op te doen. Hoewel ze opgroeiden met Ordal en er nu zelf werken, zijn ze het nog steeds niet beu. “We moeten soms oppassen dat we er niet te veel over praten met onze partners erbij.” 

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.