Amerikaanse oorlogsgedenkplaat ingehuldigd

Frans Marivoet bij de gedenkplaat en de Amerikaanse vlag achterin de Sint-Gummaruskerk.
Klaas De Scheirder Frans Marivoet bij de gedenkplaat en de Amerikaanse vlag achterin de Sint-Gummaruskerk.
De parochie van Emblem huldigde zaterdagmiddag een verloren herdenkingsplaat in die in 1945 aan de kerk werd geschonken door Amerikaanse soldaten die Antwerpen verdedigden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook werd er gevierd dat de Sint-Gummaruskerk voortaan toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Groot feest zaterdagmiddag in Emblem (Ranst), waar de katholieke kerk opvallend populairder is dan in de meeste andere Vlaamse gemeenten. De Sint-Gummaruskerk werd de afgelopen tien jaar volledig gerestaureerd en kende onlangs haar laatste stap waarin ze rolstoeltoegankelijk gemaakt werd. “Voordien was er een soort geïmproviseerde loopplank voor rolstoelgebruikers maar dan was er al een begeleider nodig om die klaar te leggen”, zegt Frans Marivoet (71), secretaris van het kerkbestuur. “Nu is er een permanente helling in steen zodat mindervaliden zelfstandig de kerk in en uit kunnen rijden.”

Tijdens de renovatiewerken van de kerk werd aan de preekstoel een oude metalen gedenkplaat gevonden. “Die bleek achtergelaten door Amerikaanse soldaten die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verbleven”, gaat Frans verder, zelf ook amateur geschiedschrijver. “Het was hier toen een komen en gaan van Britse en Amerikaanse troepen die de stad Antwerpen verdedigden tegen de Duitsers met afweergeschut. Ze haalden de gekende V1- en V2-bommen uit de lucht. In totaal vielen er dertien bommen op Emblem. De grootste tol was er op 26 februari 1945, toen er drie doden vielen en zes woningen in puin werden gelegd op de hoek van de Rantsesteenweg en de Schranshoeveweg. Het 126ste bataljon van de Amerikanen vertoefde hier het langst en ze waren hier goed ingeburgerd. Toen ze afscheid namen van Emblem hebben ze enkele giften nagelaten voor de kerk. Ze graveerden een boodschap op een stuk loden jerrycan die we bij de renovatiewerken van de kerk hebben teruggevonden.”

Op het stuk metaal is in het Engels te lezen dat de Amerikanen relikwieën achterlieten zoals een kelk, een wierookvat, een velum (schouderdoek voor priesters) en een monstrans (relikwie dat door priesters gedragen wordt tijdens processies). “We hebben de gedenkplaat opgeblonken en hebben ze op een meer eerbare plaats gehangen, naast de andere oorlogsgedenkplaten achterin de kerk. Ook hangt er nu een Nederlandse vertaling onder de plaat.” Pastoor Jan Helsen (83) onthulde de gedenkplaat en wijdde de herinnering aan de Amerikanen zaterdagmiddag in voor de parochianen.

Daarnaast werd ook de nieuwe bank van de Landelijke Gilden voor de kerk gevierd. Emblem is één van de 36 Vlaamse dorpen waar zo’n zitbank geïnstalleerd werd, met de bedoeling het sociale leven in kleine dorpen terug bruisender te maken. Later verschijnt ook het boek van Frans Marivoet over de Emblemse oorlogsgeschiedenis.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.