35 kubieke meter olie gelekt bij Oleon: “Geen schadelijke stoffen vrijgekomen”

De hulpdiensten waren massaal aanwezig vrijdagvoormiddag aan het olieverwerkend bedrijf.
Marc De Roeck De hulpdiensten waren massaal aanwezig vrijdagvoormiddag aan het olieverwerkend bedrijf.
Bij het olieverwerkende bedrijf Oleon is 35 kubieke meter thermische olie vrijgekomen. Het gaat om een brandgevaarlijk en giftig product. De hulpdiensten sloten de Vaartstraat en Ter Varenweg volledig af. De gevolgen van het lek zijn zo beperkt gebleven tot het bedrijf zelf, en metingen in de buurt waren negatief.

De olie wordt bij Oleon gebruikt om technische installaties te verwarmen. Rond 4.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag ontstond er een lek in één van de leidingen. De reden is nog onbekend. Er kwam 35 kubieke meter olie vrij, wat voor een bedrijf van zo’n omvang relatief weinig is.

Hulpdiensten massaal aanwezig

De hulpdiensten waren massaal aanwezig om de veiligheid te garanderen. Naast de civiele bescherming werden de posten Zandhoven, Wommelgem, Wuustwezel, Borsbeek en Kapellen van Brandweer Zone Rand opgetrommeld. Door de extreme hitte werden de brandweerploegen afgewisseld. Om verdamping van de olie tegen te gaan spoot de brandweer schuim over de gelekte olie. Rond het middaguur liet de brandweer de afhandeling van het incident over aan het bedrijf zelf. Er was kans op geurhinder in de buurt. Waar die vastgesteld werd, vroeg men om deuren en ramen gesloten te houden. Een gespecialiseerde firma kwam het product opruimen en afvoeren. De brandweer bleef enkel ter plaatse ter controle. 

Een werknemer van het bedrijf raakte lichtgewond door de gelekte olie. Hij mocht in de loop van de dag het ziekenhuis alweer verlaten. Er ontstond heel wat verkeershinder in de Vaartstraat terwijl de interventie van de hulpdiensten bezig was.

Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De RoeckReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.