"Veel meer dan enkel fruit plukken"

FAMILIEBEDRIJF LEMBIFRUIT ZET ZONDAG DEUREN OPEN OP DAG VAN DE LANDBOUW

Kris Lemmens en Ingrid Bierinckx in een van hun plantages.
Foto Benoit De Freine Kris Lemmens en Ingrid Bierinckx in een van hun plantages.
In de Antwerpse zuidrand kunnen de bezoekers van de 'Dag van de Landbouw' zondag terecht op twee locaties. In Emblem ontdekt het grote publiek de dagelijkse werking van fruitteeltbedrijf LemBiFruit van Kris Lemmens en Ingrid Bierinckx. "Innoveren is belangrijk maar we grijpen ook terug naar de ecologische teelt", vertelt Kris.

LemBiFruit viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. "Naar aanleiding van deze verjaardag leek het ons goed om een eerste maal aan de 'Dag van de Landbouw' mee te doen. Er zijn niet veel mensen meer die nog iets weten van fruitteelt en dat willen wij zondag tonen. De machines waarmee we werken, hoe we snoeien, waar het fruit wordt bewaard, hoe we oogsten en nog veel meer wordt allemaal uit de doeken gedaan tijdens de rondleidingen. Wat het is veel meer dan enkel fruit plukken, wat veel mensen denken", legt Kris Lemmens uit.

2.500.000 per jaar

Jaarlijks worden er 2.500.000 appelen en peren geplukt op de verschillende plantages van de familiezaak. "We beschikken over vijftien hectares aan plantages. Ik doe het samen met mijn vrouw Ingrid. Maar in drukke plukperioden zoals nu doen we een beroep op plukkers. Momenteel zijn dat er tien."


In twintig jaar zag hij de fruitteelt evolueren. "Ieder jaar verandert er wel iets. De methoden van snoeien of planten wordt elke keer wat aangepast. We hebben ook net een nieuwe loods in gebruik genomen. Die beschikt over de modernste toepassingen om de appelen en peren na de oogst optimaal te bewaren."

Groen

Maar de ondernemers vergeten niet de groene kant van de zaak. "We hechten veel belang aan een milieuvriendelijke aanpak. We hebben onder andere zonnepanelen, werken met bijenhotels voor de bestuiving van de planten, plaatsen hagen en we hebben nestkasten voor torenvalken en vleermuizen om bijvoorbeeld kleine knaagdiertjes te vangen", zegt Kris.


Hij spreekt van een mooi beroep in de buitenlucht maar op dit moment is het toch een moeilijke periode voor de fruittelers. "Er wordt ondertussen niet veel meer over gesproken maar de Russische boycot van appelen en peren voelen wij nog iedere dag. Dit is een grote markt die is weggevallen en dat vervang je niet zomaar. We kunnen ook niets doen aan deze politieke beslissing. Met de 'Dag van de Landbouw' kunnen we onze consumenten nog eens aangeven hoe belangrijk het is om lokale producten te kopen. Maar de lokale markt zal de Russische niet kunnen opvangen", besluit Kris.


Zondag verkoopt het bedrijf ook zijn zelfgemaakt appelsap. Per flesje dat er wordt gedronken, zal er ook 25 cent worden geschonken aan de Stichting tegen Kanker'. Het fietsevenement FietseLieren passeert eveneens aan D'enge 2, waar LemBiFruit is gevestigd, voor een tussenstop. Het fruitteeltbedrijf is zondag open van 10 tot 18 uur.