"Maar aan stoppen denk ik niet"

ZANGER EDDY SMETS VIERT 75STE VERJAARDAG

Eddy Smets brengt voor zijn verjaardag een nieuwe cd uit.
Benoit De Freine Eddy Smets brengt voor zijn verjaardag een nieuwe cd uit.
Het is feest in showbizzland: de Broechemse zanger Eddy Smets - bekend van zijn oude hit 'Den Doddelaar' - wordt vandaag 75 jaar. "Ondertussen is mijn tweede achterkleinkind op komst, maar aan stoppen denk ik niet", vertelt Smets.

Bij onze wat jongere lezers zal de naam Eddy Smets misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar de iets oudere generatie kent de Broechemse zanger ongetwijfeld wel. Smets draait al zo'n vijf decennia mee in de Vlaamse muziekscene. Vandaag mag hij 75 kaarsjes uitblazen.


"75 is een speciaal getal. Het begint op te tellen", lacht Smets, die zijn verjaardag in familiekring zal vieren. "Gelukkig voel ik me veel jonger. Ik verzorg me dan ook goed. Ik drink geen druppel alcohol, rook al 25 jaar niet meer en trek er vier keer per week op uit voor een stevige wandeling. Net omdat ik zo fit ben, heb ik nog geen seconde gedacht aan stoppen met zingen. De pas gestorven Charles Aznavour zei altijd: 'De dag dat ik stop met optreden is de dag dat ik doodga'. Ik denk er net zo over. Ook al word ik binnenkort voor de tweede keer overgrootvader: ik heb nog altijd een publiek en trek nog steeds mijn plan op het podium. Waarom zou ik dan stoppen met iets wat ik graag doe?"

Eddy in zijn beginjaren als zanger.
Benoit De Freine Eddy in zijn beginjaren als zanger.

Vriendengroep

Het is wel zo dat Smets het iets rustiger aan doet dan pakweg dertig jaar geleden. "Nu doe ik nog slechts een drietal optredens per week. Op mijn piek waren dat er véél meer", vertelt de Broechemnaar. "Mijn fans zijn intussen een beetje vergrijsd, maar er een trouwe kern blijft me volgen. Weet je, eigenlijk vind ik het nu leuker dan in mijn hoogdagen. Toen werd ik af en toe een beetje geleefd, terwijl het momenteel veel gemoedelijker is. Het mooiste van de zaak vind ik dat mijn fans één grote vriendengroep vormen. Met veel van die mensen heb ik persoonlijk contact. Elk jaar vind ik rond mijn verjaardag bijvoorbeeld een berg kaartjes in mijn brievenbus. Het is nu niet anders."

Den Doddelaar

Morgen treedt Eddy Smets op in de Gildenzaal in zijn eigen Broechem, al wil hij dat niet echt een verjaardagsconcert noemen. Voor zijn 75ste verjaardag brengt Smets wel speciaal een nieuwe cd uit. "Daarop staan klassiekers, herwerkte nummers en nieuwe liedjes", verklapt de jarige. "Ik kan het niet laten om af en toe nieuw werk te maken. Deze week schreef ik bijvoorbeeld nog een vertaling van de Italiaanse song 'Buona Sera'."


Tot nader order blijft Smets' bekendste lied wel het in 1980 uitgebrachte Den Doddelaar. De zanger heeft een haat-liefdeverhouding met zijn vroegere hit. "Sommige mensen verwijten me dat ik in dat lied met stotteraars lach, hoewel dat nooit de bedoeling is geweest", legt Smets uit. "Om polemieken te vermijden praat ik er eigenlijk niet zo graag meer over. Gelukkig zijn er mensen die weten dat het allemaal niet slecht bedoeld is. Tijdens optredens zijn er zelfs al stotteraars geweest die me vroegen om zeker Den Doddelaar te zingen."


Info: www.eddysmets.be