Wat als... leerlingen roken in de klas?

GROTE RAMPOEFENING IN SINT-JAN BERCHMANSINSTITUUT

De gewonde leerlingen werden geëvacueerd door de brandweer.
Tim Van Der Zeypen De gewonde leerlingen werden geëvacueerd door de brandweer.
In de campus Begijnhofstraat van Sjabi Puurs heeft gisteravond een grote rampoefening plaatsgevonden. Ongeveer 100 mensen, onder wie ook leerlingen, namen deel. De oefening verliep zonder incidenten en wordt nu geëvalueerd.

"Er was zogezegd een klasactiviteit voorzien en terwijl de twee leerkrachten even weg waren, begonnen twee studenten te roken. Wanneer ze sneller terugkeerden dan gedacht, gooiden ze de sigaret in een prullenmand. Die vatte vervolgens vuur en dat verspreidde zich razendsnel. In een mum van tijd stond het hele klaslokaal in brand", reconstrueren Dieter, Jana, Davina, Jessie, Moran en Ellen van het zesde middelbaar Humane wetenschappen het scenario van de rampoefening. Zij waren samen met nog een veertiental andere klasgenoten de vrijwilligers van dienst tijdens de rampoefening. Die startte gisteravond omstreek 19.00 uur. Alle hulpdiensten zoals brandweer, politie, de medische diensten en medewerkers van de gemeente Puurs - in totaal zo'n honderdtal mensen - namen deel aan de rampoefening.

De brandweer zette ook de ladderwagen in.
Tim Van Der Zeypen De brandweer zette ook de ladderwagen in.

"Spannend"

De brandweer moest de leerlingen evacueren uit het klaslokaal, de medische diensten vingen dan weer de gewonde leerlingen op en de politie startte tijdens de evacuatie een onderzoek op naar de oorzaak van de brand. De rampoefening ging gepaard met een echte rookontwikkeling, de straat werd afgesloten en de hulpdiensten kwamen met loeiende sirenes aangereden. Reden genoeg voor de buurtbewoners en andere inwoners van Puurs om poolshoogte te komen nemen. "We hadden vooraf wel een briefje gekregen dat er iets zou gebeuren en dat we niet moesten panikeren. We wisten alleen wat er waar zou gebeuren", vertelt buurtbewoonster Lesley Spiessens. Zij haalde samen met haar twee dochters Iluna en Emira de smartphone boven en filmde de activiteiten van de brandweer. "Spannend en best wel leuk en interessant om het eens te bekijken van zo kortbij", gaat Lesley verder.


De jonge vrijwilligers vonden de rampoefening, die de naam Margherita kreeg omdat deze pizza gisteren zo'n 1.500 jaar geleden voor de eerste keer werd gebakken, in ieder geval een leuke ervaring. "Het was bijzonder plezant. Het is iets uniek en eenmalig. We zitten al zes jaar op deze school en nu kunnen we ze eens een keer op een andere manier leren kennen. Bovendien is het ook veel interessanter dan gewoon een brandalarm", vertellen de zes leerlingen nog.


Tijdens de oefening werd gisteren ook voor de eerste keer de inzet van het Psychosociaal Hulpverleningsnetwerk (PSH) van Klein-Brabant gezet. "Een primeur", klinkt het bij de bedenkers van het scenario. "Het PSH is een netwerk van vrijwilligers die zich hebben geëngageerd om de eerste fase na een noodsituatie de nodige opvangmodaliteiten voor niet-gewonde slachtoffers te organiseren."


Voor het netwerk was het letterlijk een vuurdoop. Het netwerk was pas maandag voor het eerst opgestart. De oefening verliep zonder incidenten en duurde twee uur. Nadien was er nog een debriefingsmoment. Daarbij werd door elke dienst een verbeterpunt en een goede praktijk aangehaald. De oefening zal vervolgens geëvalueerd worden.

Dieter, Jana, Davina, Jessie, Moran en Ellen deden mee aan de oefening.
Tim Van Der Zeypen Dieter, Jana, Davina, Jessie, Moran en Ellen deden mee aan de oefening.