Vluchtelingen krijgen job én taallessen in nieuw proefproject

Rezai Wahid uit Afghanistan en Yamen Katan uit Syrië doen mee aan het proefproject.
Foto Marc Aerts Rezai Wahid uit Afghanistan en Yamen Katan uit Syrië doen mee aan het proefproject.
Acht erkende vluchtelingen uit Bornem en Puurs nemen deel aan een proefproject van het maatwerkbedrijf Flexpack en het Sociaal Huis van Bornem en Puurs. "De mannen werken hier, en krijgen bovenop Nederlandse les, maatschappelijke vorming en meer. Doel is hen na een jaar te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt", zegt trajectbegeleidster Liesbeth Janssens.

"We klopten vanuit het Sociaal Huis aan bij Flexpack voor dit proefproject, omdat we op zoek waren naar een manier om onze vluchtelingen vlotter te laten integreren in de maatschappij. Flexpack stelt personen te werk met een afstand tot de arbeidsmarkt, bij onze vluchtelingen is vooral de taal het probleem. Maar ook sociaal en cultureel hebben ze vaak een andere achtergrond. Flexpack zet onze acht mannen in op basis van hun competenties, bijvoorbeeld in de renovatieploeg. Naast tewerkstelling krijgen de vluchtelingen ook wekelijks lessen Nederlands. De inhoud hiervan legt meteen de link naar de werkvloer: hef- en tiltechnieken, de omgang met collega's, de arbeidsmarkt in België...", somt Janssens op.

Sollicitatietraining

"Samen met VDAB en Vokans gaan we daarna heel individueel aan de slag, met onder andere sollicitatietraining, stages in andere bedrijven en vacatures op maat. Ons doel is om voor elke vluchteling de geschikte job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt na één tot anderhalf jaar. We hebben nog geen weet van andere gemeenten die op een gelijkaardige manier met nieuwkomers aan de slag gaan, ook voor ons is dit een eerste test. Hopelijk werpt dit proefproject vruchten af, en kunnen we volgend jaar starten met een nieuwe groep." (EDT)