Sjabi zwaait grote baas uit

ALGEMEEN DIRECTEUR DANIËL CALUWAERTS (58) GAAT NA 35 JAAR OP PENSIOEN

Daniël Caluwaerts op een bankje in het Sint-Jan Berchmaninstituut.
Foto Legreve Daniël Caluwaerts op een bankje in het Sint-Jan Berchmaninstituut.
Het Puurse Sint-Jan Berchmansinstituut (Sjabi) neemt afscheid van algemeen directeur en afgevaardigd bestuurder Daniël Caluwaerts (58). Hij gaat op het einde van dit schooljaar met pensioen en wordt opgevolgd door Ivo Marnef.

Daniël Caluwaerts wandelde als kleuter voor het eerst door de poort van Sjabi, nu 55 jaar later neemt hij afscheid van de school waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. "Ik ging na het secundaire onderwijs heel even weg voor mijn lerarenopleiding en legerdienst, maar kon daarna bij Sjabi aan de slag als leerkracht Nederlands en Engels. Vrij snel werd ik coördinator en later directeur van een campus. Sinds 18 jaar ben ik verantwoordelijk voor het overkoepelende geheel van alle scholen en de vzw", zegt Caluwaerts.

"Sprong gewaagd"

"Als startende leerkracht had ik nooit gedacht dat ik nu hier zou eindigen, het leek mij als liefhebber van taal en boeken vreselijk om dagelijks met budgetten en begrotingen bezig te zijn. Maar toen men het mij vroeg, waagde ik toch de sprong en ik heb het mij geen seconde beklaagd. Voor de geldzaken had onze school immers goede boekhouders, ikzelf kon meewerken aan plannen voor nieuwe gebouwen en aan de toekomst voor onze vele leerlingen. Tussendoor bleef ik aanwezig op de opvoeringen van het schooltoneel, de feestjes met de grootouders en meer. Zo probeerde ik het contact met de leerlingen te behouden, het zijn tenslotte zij waar we het allemaal voor doen." Dat aantal leerlingen groeide elk jaar. "Van één van de Puurse scholen groeide Sjabi uit tot een koepel met meerdere campussen. Ook scholen uit de deelgemeenten sloten zich bij onze groep aan. Sjabi telt nu 2.560 leerlingen en 380 leerkrachten, een enorm tof team waar ik al die jaren heel goed mee heb samengewerkt. Dat was meteen ook het leukste aan de job: veel afwisseling, veel vrijheid, veel samenwerken met fijne mensen die het allemaal goed meenden met hun school", klinkt het. "Maar er waren ook moeilijke momenten. Net als elders, werden ook bij ons mensen zwaar ziek en moesten we te vroeg afscheid van hen nemen. Ook het busongeval in Willebroek in 2011 waarbij één van onze leerlingen overleed -Mohamed-Amine Rahhali (7) bleef met zijn rugzak aan de bus haperen en werd door het voertuig overreden, nvdr- was een vreselijke gebeurtenis. Je weet dat zulke dingen bij het leven horen, maar ze zorgen voor zoveel verdriet en als directeur wil en moet je dan niet enkel iedereen steunen maar ook je verantwoordelijkheid nemen. Jij bent de enige die er op dat moment niet onderuit kan." Na 35 jaar neemt Caluwaerts nu afscheid. "Ivo Marnef en ik werken al jaren vlot samen, hij wordt ongetwijfeld een goede opvolger. Ik stop tevreden, ga de job niét missen. Nooit heb ik mij naar een werkdag of vergadering moeten slepen, maar het is genoeg geweest. Mijn gezin heeft me vaak moeten missen, nu gaan we samen meer reizen, fietsen, boeken lezen. Op kantoor zullen ze mij niet meer zien, op een eetdag misschien nog wel, àls ik dan in het land ben tenminste."