Sjabi investeert bijna 2 miljoen in renovatie campus

GROOTSTE TECHNISCHE SCHOOL BOUWT AAN DE TOEKOMST

De leerlingen in het huidige atelier.
David Legreve De leerlingen in het huidige atelier.
Bijna 2 miljoen euro, zoveel kost de vernieuwing van campus Schuttershof van het Puurse Sint-Jan Berchmansinstituut. "Technisch onderwijs zit opnieuw in de lift, dus als grootste technische school van de regio was het tijd voor een grondige renovatie", zegt directeur Erik Van De Voorde.

"Vooral ons lasatelier was fel verouderd", vertelt Van De Voorde. "We maakten daarom in 2001 al voor het eerst plannen om ook de rest van onze technische school te vernieuwen. Van een volledige nieuwbouw evolueerden de plannen naar een verbouwing. Onze school voor buitengewoon onderwijs krijgt ook net een volledige nieuwbouw, dus het budget was er niet. En de bouw van een technische school met heel specifieke ruimtes kost een pak meer ligt dan bij een gewoon schoolgebouw."


"We investeerden eerst en vooral in een volledig nieuw atelier voor de lessen Mechanica, ook het lasatelier wordt helemaal vernieuwd. En we nemen niet enkel de klassen onder handen, maar pakken ook de buitenkant aan. Die krijgt een volledig nieuwe geïsoleerde buitenschil met veel meer lichtinval."


"De werken gingen begin dit schooljaar van start, en de eerste fase moet tegen september volledig achter de rug zijn. Daarna volgt de kantoorruimte voor ons administratief personeel en later ook de afdeling Elektriciteit. We zijn dus nog enkele jaren zoet met onze verbouwingswerken, die allemaal samen bijna 2 miljoen euro zullen kosten."


Van De Voorde voelt dat het technisch onderwijs in de lift zit.


"Techniek, wetenschap en ingenieurswerk worden steeds belangrijker, de bedrijven langs de Rijksweg (N16) snakken naar onze jongeren. Als grootste technische school van de regio - met op dit moment 230 leerlingen - moeten we hierop inzetten. Wie bij ons afstudeert, kan een dag later al aan de slag zijn én waarschijnlijk nog kiezen uit meerdere jobaanbiedingen. Net omdat we die groei zien aankomen, probeerden we er bij onze renovatie meteen rekening mee te houden. Vanzelfsprekend is dat niet, want een school krijgt maar subsidies voor het huidige aantal leerlingen. Daarom lieten we onze werkhal wel acht meter hoog bouwen, zodat we er op termijn nog een extra verdieping kwijt kunnen."

Directeur Erik Van de Voorde bij het toekomstige werkhuis.
David Legreve Directeur Erik Van de Voorde bij het toekomstige werkhuis.

Nieuwe richtingen

"We frissen niet enkel onze campus op, maar gaan ook inhoudelijk voor enkele veranderingen. Zo stappen we binnen Sjabi af van de klassiek gekende studierichtingen en starten we vanaf 1 september 2017 met een vernieuwd aanbod aan keuzemogelijkheden. De domeinen zijn: Latijn, Mens & Maatschappij, Wetenschap & Techniek en Nijverheidstechnieken. Verschillende werkgroepen in de school zijn momenteel druk in de weer met de specifieke invulling."


Wie de renovatie van de nijverheidstechnische campus van Sjabi in de Schuttershofstraat 17 in Puurs wil ontdekken, kan terecht op de openschoolavond op vrijdag 23 juni vanaf 17 uur.

Zo zou de campus eruit gaan zien na de renovatie.
Els Dalemans Zo zou de campus eruit gaan zien na de renovatie.