Schoorsteenmonument krijgt stilaan vorm

De constructiewerken aan het Schoorsteenmonument schieten goed op door de inzet van de leerlingen van het Sint-Jan Berchmansinstituut.
Foto David Legreve De constructiewerken aan het Schoorsteenmonument schieten goed op door de inzet van de leerlingen van het Sint-Jan Berchmansinstituut.

De werken aan het 'schoorsteenmonument' voor Liezele (Puurs) schieten goed op. "De leerlingen van het Puurse Sint-Jan Berchmansinstituut zijn volop bezig met de metalen constructie van het schoorsteenmonument, ze hebben de voorbije weken al erg hard gewerkt. Het vierkanten onderstel is gemaakt en de schoorsteenpijp in metalen ringen is klaar. Beide stukken moeten nu nog op elkaar geplaatst worden", zegt Mark Geeroms van de werkgroep 'Liezele van de kaart'.


"Het monument is een schaalmodel van de schoorsteen van brouwerij De Zevenster in Liezele. Dat is de enige constructie die in september 1914 bleef staan toen het hele dorp werd platgebrand door het Belgische leger om een beter zicht te hebben vanuit Fort Liezele. We herdenken die verwoestende gebeurtenissen op de parking naast de kerk op 11 november. Vanaf 14 uur plannen we dan toespraken, muziek, het planten van een herdenkingsboom en de onthulling van het monument. Hiervoor zal de familie Van Milders van de toenmalige brouwerij aanwezig zijn", aldus Geeroms.


"De gemeente Puurs gaat de omgeving van het monument inrichten. Binnenin de schoorsteen wordt een lichtstraalgeplaatst, zodat het monument ook 's avonds een vast herkenningspunt in het dorp wordt."


Wegens groot succes wordt op 11 november ook de muzikale voorstelling 'Liezele van de kaart' gratis opgevoerd in de polyvalente zaal in de Turkenhofdreef in Liezele. (EDT)