Roger Vanhoeck duikt in geschiedenis van Budapest met boek 'Haar Getto'

Roger Vanhoeck stelt zijn boek 'Haar Getto' voor.
Foto Legreve Roger Vanhoeck stelt zijn boek 'Haar Getto' voor.
Twintig jaar geleden speelde hij mee in het toneelstuk 'Ghetto', en raakte hij in de ban van het bijzondere fenomeen. Nu stelt jeugdauteur Roger Vanhoeck zijn nieuwe jeugdboek 'Haar Getto' voor, dat het verhaal vertelt van de 14-jarige Katalin in Boedapest.

"Jarenlang verzamelde ik informatie over getto's omdat ik met het idee speelde om er ooit 'iets' mee te doen. Zo ben ik uiteindelijk op het getto van Boedapest gebotst. Dat heeft in 1944 maar zes weken bestaan. Het was een verzameling appartementsgebouwen die als 'open gevangenis' werd ingericht om de Joden in onder te brengen. Daar komt ook mijn hoofdpersonage Katalin terecht, nadat haar opa haar in de hoofdstad in veiligheid probeert te brengen", zegt Vanhoeck

Zuivering

"De nazi's voerden op dat moment in amper zes maanden tijd meer dan 400.000 Joden van het Hongaarse platteland naar Auschwitz. Maar dan begint men ook in Boedapest met de 'zuivering'. Dé vraag is natuurlijk of Katalin 'haar getto' zal overleven", zegt Vanhoeck.


"Als voorbereiding voor dit boek trok ik zelf met een gids door Boedapest: ik moet eerst alles weten, zien en voelen voor ik erover kan schrijven. 'Haar Getto' is best een stevig verhaal geworden, daarom krijgt het boek ook bewust het label 15+. En nu is het - na drie oorlogsverhalen - even genoeg geweest met graven in de geschiedenis. Alhoewel: ik werk nu aan een groot spektakel in het Fort Liezele, dat gaat toch ook wéér die richting uit", lacht Vanhoeck. (EDT)