Lambik schiet Puurs te hulp

GEMEENTE KRIJGT EIGEN STRIPVERHAAL VOOR 725STE VERJAARDAG

Luc Morjaeu aan z'n tekentafel. De man werkt bij Studio Vandersteen mee aan de strips van Suske en Wiske.
David Legreve Luc Morjaeu aan z'n tekentafel. De man werkt bij Studio Vandersteen mee aan de strips van Suske en Wiske.
Da's pas een origineel verjaardagscadeau: striptekenaar Luc Morjaeu schenkt Puurs naar aanleiding van diens 725-jarig bestaan een stripverhaal, met de gemeente zelf in de hoofdrol. "In 'Het spook van Pukema' blijven we weg van het obligate geschiedenisverhaal en gaan we voluit voor avontuur. De oude Lambik uit de Suske en Wiske-reeks duikt op in Puurs, ook onze burgemeester speelt heel even mee", zegt Morjaeu.

"Ik wou maar wat graag deze Puurse strip tekenen, op voorwaarde dat ik de complete vrijheid zou krijgen om het verhaal, de decors en de figuren zelf te kiezen", zegt Luc Morjeau, die bij Studio Vandersteen werkt aan de strips van Suske en Wiske. "Het was verre van mijn bedoeling om een reeks verplichte personen en gebouwen in het verhaal te verwerken. Met die 'carte blanche' kon ik een spannend en grappig avontuur bedenken dat zowel voor de inwoners van Puurs als voor alle andere stripfanaten leuk is om te lezen."

Een niet-ingekleurde tekening uit de strip. U herkent op de achtergrond de kerk van Puurs.
David Legreve Een niet-ingekleurde tekening uit de strip. U herkent op de achtergrond de kerk van Puurs.

Teletijdmachine

"Dankzij de familie Vandersteen mocht ik de oude Lambik weer even tot leven wekken. Velen weten dit niet, maar Lambik woont ook in Puurs. Meer nog: hij heeft al die tijd de oude teletijdmachine van professor Barabas bij zich gehouden. En die machine komt goed van pas, wanneer blijkt dat de originele keure van de gemeente Puurs verdwenen is. Er zit voor onze vrienden niets anders op dan terug in de tijd te reizen om deze keure te gaan zoeken."


"Wie in het stripverhaal toch op zoek gaat naar Puurse elementen, komt niet van een kale reis thuis. Kleine Wannes, één van de Puurse reuzen, is de held van het verhaal. De personages van het Puurse wapenschild komen tot leven, ook de aspergeridder is van de partij, je herkent de kerk van Puurs en de gevel van het gemeentehuis in de Hoogstraat... Zelfs onze burgemeester mag heel even in het verhaal meespelen", zegt Morjaeu.

Lambik en burgemeester Koen Van den Heuvel maken allebei hun opwachting in 'Het spook van Pukema'.
David Legreve Lambik en burgemeester Koen Van den Heuvel maken allebei hun opwachting in 'Het spook van Pukema'.

Arbeidsintensief

"Bij Studio Vandersteen werken we al jaren digitaal en met een goed geolied team aan een strak tempo. Voor deze strip besloot ik om het nog eens op de ambachtelijke manier aan te pakken, en ging ik weer met pen en inkt op papier aan de slag. Het deed mij deugd om terug op die manier te werken, maar het bleek toch een pak arbeidsintensiever dan gedacht. Ik heb mij verdorie nog moeten haasten om de deadline te halen!"


Iedereen is welkom op de lancering van 'Het spook van Pukema', op zondag 19 november van 10 tot 12 uur in de bibliotheek van Puurs aan de Hondsmarkt 2. Naast striptekenaar Luc Morjaeu zal ook Lambik zelf aanwezig zijn. Het stripalbum is daarna verkrijgbaar in softcover en luxe-editie via de webwinkel www.puurs.be/webwinkel, in de bibliotheek van Puurs of in Standaard Boekhandel op het Dorpshart en bij verschillende stripspeciaalzaken.