Klokken blijven 's nachts luiden

GEMEENTEBESTUUR BINDT IN NA HEVIG PROTEST

De bewoners van het appartementsgebouw rechts naast de kerk hadden geklaagd over het klokkengelui 's nachts. Eerst wilde het gemeentebestuur hen nog hun zin geven, maar na protest van de rest van de bevolking mogen de klokken 's nachts toch blijven luiden.
Foto Legreve De bewoners van het appartementsgebouw rechts naast de kerk hadden geklaagd over het klokkengelui 's nachts. Eerst wilde het gemeentebestuur hen nog hun zin geven, maar na protest van de rest van de bevolking mogen de klokken 's nachts toch blijven luiden.
De klokken van de kerk in Liezele zullen ook 's nachts blijven luiden. Na een vraag van omwonenden wou het gemeentebestuur de klokken tussen 22 en 7.30 uur het zwijgen opleggen. "Dat nieuws lokte echter hevige reacties uit in het dorp", zegt huisbewaarder van de kerk Livien Peeters. En dus zullen de klokken ook 's nachts blijven luiden.

De mailbox van Livien Peeters puilde de voorbije dagen plots uit, op allerlei evenementen en barbecues werd er in Liezele nog maar over één onderwerp gepraat: de klokken van de Sint-Jozefkerk. "Als huisbewaarder van de kerk kreeg ik te horen dat het gemeentebestuur overwoog onze klokken 's nachts niet meer te luiden. Het bestuur had te veel klachten gekregen van de bewoners van de nieuwe woontoren naast de kerk. Zelf woon ik ook onder de toren en ik slaap nochtans wel door dat 'oorverdovende' lawaai heen", zegt Peeters.

Emotionele reactie

"Ik bracht enkele dorpsgenoten op de hoogte en het nieuws verspreidde zich plots als een lopend vuurtje door Liezele. Het onderwerp lag duidelijk gevoelig bij de Liezelenaars, want heel wat mensen reageerden emotioneel. De klokken brengen sfeer in ons dorp, ze maken Liezele. We kregen te horen dat de onderhoudsfirma dinsdag (vandaag, nvdr) het systeem zou komen aanpassen. Zo was het plan ontstaan om uit protest op dinsdag om 21.45 uur te verzamelen op het Zonnewijzerplein en het laatste avondlijke klokgelui met zijn allen te aanhoren."

Klachten

Maar nog voor die protestactie kon plaatsvinden, draait het Puurse gemeentebestuur de beslissing al terug. "Als dit klokkengelui zo belangrijk is voor de Liezelse gemeenschap voeren we geen aanpassing door", legt burgemeester Van den Heuvel uit. "In Puurs-centrum, Ruisbroek, Kalfort en Breendonk zijn geen klachten, maar vanuit Liezele kregen we deze vraag jaren geleden al. Toen buurtbewoners mij enkele weken geleden weer over het onderwerp contacteerden, besloten we die vraag toch in overweging te nemen. De ingreep bleek heel eenvoudig en we wilden deze mensen gewoon helpen. Maar al snel werd ons duidelijk dat het hier om een belangrijk onderwerp gaat voor de Liezelenaars. Ze hebben ook een punt: de kerkklokken luidden al nog voor deze bewoners hun intrek namen in de woontoren. Daarom hakken we de knoop nu duidelijk door: de Liezelse klokken zullen ook 's nachts blijven luiden."