Hevige brand vernielt passiefhuis

De brandweer had vooral problemen om de buitenbekleiding van de woning te blussen.
Foto David Legreve De brandweer had vooral problemen om de buitenbekleiding van de woning te blussen.
Een hevige brand vernielde gisteren een passiefhuis in de Beemdstraat in Ruisbroek. "Het vuur ontstond door een kortsluiting op het dak, en door de vele isolatie hadden onze brandweermannen urenlang werk om alles onder controle te krijgen", zegt brandweercommandant Eric Simon. Het huis werd onbewoonbaar verklaart.

"Donderdagnamiddag rond 15 uur kregen we een oproep voor een uitslaande woningbrand, aan de grote rookpluim zagen we onderweg al dat de situatie ernstig was. Het bleek om een passiefwoning te gaan, bij onze aankomst sloegen de vlammen al uit het platte dak en de zijgevel", aldus Simon. "Omdat het skelet en de isolatie van zo'n passiefhuis bestaan uit hout en papierpulp, verspreidt het vuur zich enorm snel. Door de buitenbekleding was het vuur ook maar moeilijk te bereiken. Heel even dachten we zelfs dat we de situatie moesten opgeven, maar onze brandweermannen hebben een énorme inspanning geleverd. We blusten tegelijk langs de boven-, zij- en onderkant met een speciaal schuimproduct, en kregen de situatie uiteindelijk na zo'n uur onder controle."


Maar ook daarna was de Puurse brandweer nog zo'n twee uur lang bezig met nablussen. "Als het papierpulp nog ergens smeult, kan opnieuw brand ontstaan. Dat risico namen we niet, we maakten inkepingen in de wanden om te vermijden dat het vuur zich toch zou verderzetten en haalden langs alle zijden stukken buitenbekleding weg om te kunnen blussen. Daarna kwam de civiele bescherming het dak van de woning afdekken. Zeker is dat daar de brand ontstond, door de kortsluiting in de zonnepanelen of de installatie van de airconditioning. Binnenin valt de schade mee -mede door die grote 'cocon' van isolatie en luchtlagen- maar het huis is op dit moment onbewoonbaar. Gelukkig was er op het moment van de brand niemand in huis aanwezig." (EDT)