Handelaars betalen minder 'uitstralingsbijlage' aan gemeente

De gemeente Puurs verlaagt haar 'uitstralingsbijdrage', zeg maar een promotaks voor het handelscentrum, van 175 naar 125 euro per handelszaak. Het kernwinkelgebied wordt kleiner. De aanpassingen komen er na protest van handelaars en Puurse oppositiepartijen.

De handelaars met een winkel in het centrum van Puurs kregen vorig jaar voor het eerst een rekening van 175 euro in de bus. Een jaar later heeft het CD&V-gemeentebestuur de belasting aangepast. "We verlaagden de bijdrage per winkel met 50 euro, dat verschil zullen wij als gemeentebestuur bijpassen. Zo haalden we bijvoorbeeld de kosten voor de kerstverlichting uit de uitstralingsbijdrage omdat we sinds dit jaar niet enkel Puurs-centrum maar ook de deelgemeenten verlichten", zegt schepen voor Lokale Economie Erwin Spiessens. "De vraag om deze uitstralingsbijdrage kwam oorspronkelijk van onze handelaars zelf. Op en rondom het Dorpshart vinden veel activiteiten plaats om ons winkelgebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vroeger werd hiervoor geld ingezameld via Unizo. Steeds weer waren het dezelfde winkeliers die betaalden en anderen die weigerden. Met de bijdrage die het gemeentebestuur heeft ingevoerd, betaalt iedereen evenveel en is de solidariteit groter."


Ook heeft het gemeentebestuur het kernwinkelgebied verkleind. "Het gaat nu nog om de Robert Verbelenstraat tot nummer 25, de Heilig Hartplaats, het Kerkplein tot nummer 18, Botermarkt, Hoogstraat, Palingstraat tot nummer 4, Dorpshart, W.De Vochtstraat en Stationsstraat. Alle winkels buiten dit gebied moeten voortaan geen bijdrage meer betalen", besluit Spiessens.

Vrijwillige bijdrage

Oppositiepartij N-VA vindt de verlaging van de uitstralingsbijdrage een stap in de goede richting. "Wij blijven pleiten voor een vrijwillige bijdrage in plaats van een verplichting", zegt Jan Van Camp. Ook voor Peter Lemmens (Vlaams Belang) is deze 'mooie maar te kleine geste onvoldoende'. (EDT)