Gevraagd, en snel: meer bussen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN PUURS-SINT-AMANDS

Ludo De Prins en Dirk Smet van actiecomité 'Haal de Lijn over de brug' bij 'probleemlijn' 252, de enige die Klein-Brabant bedient.
Marc Aerts Ludo De Prins en Dirk Smet van actiecomité 'Haal de Lijn over de brug' bij 'probleemlijn' 252, de enige die Klein-Brabant bedient.
Het aanbod aan openbaar vervoer is in Sint-Amands té beperkt. Wie zorgt na de fusie voor beterschap, en hoe?

"We kunnen dit probleem als lokaal bestuur niet zelf oplossen, maar hebben wel al actie ondernomen", zegt Koen Van den Heuvel (CD&V). "Zowel de Vlaamse als federale overheid onderzoeken nu een lightrail-verbinding tussen Puurs en Sint-Amands. Binnen de nieuwe vervoersregio Mechelen hebben we gepleit voor een buslijn Sint-Amands-Oppuurs-Puurs. Als dit niet lukt, zoeken we een oplossing in 'vervoer-op-maat'."


"De nieuwe gemeente wordt de 5de grootste in de regio Mechelen, dit moet ons sterker maken om onze belangen bij de hogere overheden te verdedigen", zegt Heiko Van Muylder (KR8!). "Wij willen bovendien graag samen met Bornem de verschillende Klein-Brabantse dorpskernen verbinden met een buurtbus." Ook Peter Lemmens (Vlaams Belang) pleit voor een samenwerking met Bornem. "Alle dorpen en de drukbezochte plaatsen zoals rusthuizen en het treinstation... moeten vlotter bereikbaar worden. Laat ons dit samen organiseren."


Ook bij Groen staat zo'n 'lus-bus' op het verlanglijstje. "We moeten hier dringend werk van maken, en ook durven investeren in bijvoorbeeld een waterbus en een fietsdeelsysteem", zegt Els Knoops. "Voor N-VA is de heropening van spoorlijn 52 Puurs-Oppuurs-Sint-Amands-Dendermonde een prioriteit", zegt Jan Van Camp. "Voor onze fietsers willen we een uitgebreid en goed onderhouden netwerk van fietsverbindingen naar en van elke deelgemeenten en elke school." (EDT)