Gemeente organiseert enquête over naamswijziging Cyriel Verschaevestraat

Verandert de Cyriel Verschaevestraat weldra van naam?
Foto Legreve Verandert de Cyriel Verschaevestraat weldra van naam?
Het gemeentebestuur van Puurs gaat een enquête organiseren bij de bewoners van de Cyriel Verschaevestraat in Puurs. "We zullen voorstellen om de straatnaam te wijzigen in Breendonkdorp. Maar kunnen we dit dossier daarna toch enkele jaren laten rusten?", vraagt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V).

Opnieuw woedt de discussie of de Cyriel Verschaevestraat in Breendonk (Puurs) een andere naam moet krijgen. "Het is onbegrijpelijk dat vlak bij het Fort van Breendonk een straat ligt vernoemd naar een Vlaams-nationalistisch priester, die na de oorlog wegens collaboratie ter dood veroordeeld werd", zegt Groen-raadslid Steven Prinsen. "Velen weten niet waar deze man voor staat. We moeten de bewoners informeren." Op zijn vraag zal het schepencollege aan de bewoners van de bewuste straat voorstellen om de naam te wijzigen in Breendonkdorp.

Overbodig

Volgens N-VA is zo'n enquête overbodig. "Wij gingen zelf van deur tot deur. Van de 23 bewoonde huizen had amper 1 gezin geen bezwaar tegen een aanpassing. De 22 anderen willen geen naamswijziging. Dit antwoord kregen we jaren geleden ook al. De bewoners beginnen zich af te vragen of we niks beters te doen hebben", aldus Guido Cools.


"We bussen een formulier bij elk adres en zullen in onze begeleidende brief informeren over wie Verschaeve was en wat de gevolgen van de verandering zijn", aldus Van den Heuvel. "Als de bewoners beslist hebben, moeten we die keuze respecteren en de discussie afronden."


Ook de bewoners zelf hebben er stilaan genoeg van. "We hebben jaren geleden al duidelijk gemaakt dat we tegen een naamswijziging zijn en onze mening is intussen niet veranderd." (EDT)