Feestparade 725 jaar Puurs lokt massa volk

HANDELAARS ONTEVREDEN OVER AFSLUITEN VAN CENTRUM BIJ START ZOMERSOLDEN

David Legreve
50 groepen en 60 reuzen konden zondagmiddag een droog en zeer drukbevolkt parcours door het centrum afleggen voor 725 jaar Puurs. Al was niet iedereen even tevreden met het evenement: "Onze winkels zijn simpelweg niét bereikbaar, en dat bij de start van de zomersolden", klonk het bij verschillende handelaars.

Maandenlang al waren zo'n 1.000 Puursenaars -van verschillende verenigingen, scholen en clubs- in de weer met de voorbereidingen voor de feestparade.


Zondag konden eindelijk het resultaat tonen van hun harde werk. Na de stoet, die het leven in Puurs vroeger en nu uitbeeldde, volgden maar liefst 60 reuzen uit het hele land, waaronder de grootste gedragen reus van Europa Jan Turpijn.


Speciaal voor deze grote gasten moesten alle kabels uit de centrumstraten worden weggehaald. De reuzenstoet werd op gang getrokken door de vier Puurse exemplaren: Peer Puus, Mie Kalfut, Kobe Kabal en Kleine Wannes.


Langsheen het twee kilometer lange parcours stond het massaal toegestroomde publiek enkele rijen dik, in totaal werden zeker 5.000 programmaboekjes uitgedeeld. Ook de drie tribunes op het Dorphart, met samen plaats voor zo'n 800 toeschouwers, waren goed gevuld. Naast het Puurse schepencollege waren ook de burgemeester van de omliggende gemeenten en partijvoorzitter van CD&V Wouter Beke van de partij.

De feestparade lokte dan wel veel volk, maar de winkeliers waren daar minder blij om: zij moesten hun winkels sluiten omdat ze simpelweg niet bereikbaar waren.
David Legreve De feestparade lokte dan wel veel volk, maar de winkeliers waren daar minder blij om: zij moesten hun winkels sluiten omdat ze simpelweg niet bereikbaar waren.

Winkels gesloten

Toch was niet iedereen even blij met het groots georganiseerde evenement.


De etalages van de handelaars op het Dorphart stonden immers al sinds woensdag verstopt achter de tribunes, het hele centrum was zondagmiddag niet bereikbaar met de wagen.


Terry Hodges van Kapsalon Terry hing dan ook de boodschap 'Noodgedwongen worden wij vandaag verplicht te sluiten - dank u gemeentebestuur van Puurs' in haar etalage.


"De Puurse handelaars hadden samen het plan opgevat om naar aanleiding van de start van de zomersolden ook nu weer de winkels op zondag te openen. Maar zonder onderleg werd ons plots meegedeeld dat de feestparade net nu zou plaatsvinden, en al dagen geleden verdwenen onze etalages achter de hoge stellingen voor de tribunes", klink het.


"Vorig weekend was het Dorpshart ook afgesloten, voor de opbouw van het optreden van Natalia. Hierdoor zagen heel wat winkels hun inkomsten van de klassieke koppelverkoop net voor de solden halveren, anderen bleven op het einde van de dag met verse producten zitten. We moeten sinds enkele jaren wél mee een uitstralingsbijdrage betalen, om daarna de toegang tot onze winkels af te sluiten."

Horeca sluit ook

Ook café Minerva op het Dorpshart, dat normaal gezien een groot terras kan plaatsen, moest het meerdere dagen doen met een stelling voor de deur. "Gelukkig was het geen zomerweer, en kwamen onze klanten gezellig binnen iets drinken. Maar men had de tribunes even makkelijk op een andere plaats kunnen zetten, en dan waren de handelszaken tenminste zichtbaar en bereikbaar gebleven. Als compensatie mochten we gelukkig wél buiten een tapinstallatie plaatsen."


Burgemeester van Puurs Koen Van den Heuvel (CD&V) en schepen voor lokale economie Erwin Spiessens (CD&V) reageerden zondag allebei met een korte 'geen commentaar'.