Dokters moeten betalen voor kerstsfeer

GEMEENTE LEGT HANDELAARS ÉN VRIJE BEROEPEN 'UITSTRALINGSBIJDRAGE' VAN 175 EURO OP

De verlichting in de 6 meter hoge kerstboom op het Dorpshart werd vrijdagavond aangestoken.
Aerts De verlichting in de 6 meter hoge kerstboom op het Dorpshart werd vrijdagavond aangestoken.
De handelaars met een winkel in het centrum van Puurs krijgen vanaf 2015 een rekening van 175 euro in de bus." De vraag om deze 'uitstralingsbijdrage' komt van onze handelaars zelf, zodat iedereen evenveel betaalt voor acties doorheen het jaar", zegt schepen voor Lokale Economie Erwin Spiessens (CD&V). Ook vrije beroepen, zoals dokters en advocaten, moeten meebetalen, maar de gemeente bekijkt of het reglement kan aangepast worden.

De 6 meter hoge kerstboom op het Dorpshart stond al klaar, vrijdagavond staken de Puurse handelaars en het gemeentebestuur samen de kerstlichtjes op het plein en de omliggende winkelstraten aan. "Dit initiatief is het eerste dat betaald zal worden met onze nieuwe 'uitstralingsbijdrage', die goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraadszitting op 18 december", zegt Spiessens. "Alle handelaars binnen het kernwinkelgebied -dat zijn de Hoogstraat, Stationsstraat, Dorpshart, deel van de Palingstraat, Botermarkt, R.Verbelenstraat en Kerkplein- zullen vanaf 2015 deze bijdrage van 175 euro betalen. Volgens onze eerste oplijsting gaat het om 93 handelaars. Met het geld worden de 8 à 9 acties betaald die jaarlijks in het handelscentrum worden georganiseerd, op termijn kunnen dat er nog meer worden."


Volgens gemeenteraadslid Peter Lemmens (Vlaams Belang) een verkapte belasting, maar volgens Spiessens komt de vraag van de handelaars en Unizo zelf. 'Met meer dan 30 nieuwe winkels op en rondom het Dorpshart worden er ook enorme inspanningen gedaan om opnieuw leven in de brouwerij te brengen. Maar we merkten dat voor die initiatieven steeds dezelfde mensen overal om geld moesten gaan bedelen. Er zijn winkels die altijd betalen en anderen die altijd weigeren maar wel meegenieten van de inspanningen en investeringen van de rest. De frustratie werd alsmaar groter, maar Unizo kan niemand verplichten om deel te nemen. Het gemeentebestuur kan dit wel, via deze bijdrage", zegt Spiessens.


Opvallend in het reglement is het feit dat ook de vrije beroepers een bijdrage zullen moeten betalen, hoewel zij geen zichtbare zaak hebben in het centrum. Eén van hen, architect Jan Amandt, werkte vanuit het Unizo-bestuur mee de nieuwe bijdrage uit. "Ik maak mezelf zo 175 euro armer ja", lacht Amandt. "Ik respecteer de meningen van zowel voor- als tegenstanders in deze discussie, en ikzelf zal ook niet meer klanten over de vloer krijgen omdat er buiten een kerstboom staat. Maar ik wil als Puursenaar wel meewerken aan een betere sfeer in het dorp, we willen toch allemaal dat het hier bruist? Bovendien vind ik het geen onoverkomelijk bedrag, dat je bovendien kan inbrengen als kost."


Een andere vrije beroeper -die liever anoniem blijft- ziet niet het nut in van zo'n bijdrage. "Wij bieden onze dienst aan vanuit een kantoor in het centrum, maar kunnen geen kersttombola organiseren. Mensen zullen ook niet meer naar de dokter gaan of die specifieke tandarts bezoeken omdat er kerstverlichting in de straten hangt. Misschien doet de zichtbaarheid iéts, daarom stel ik voor om ons eventueel minder te laten betalen dan die 175 euro."


En ook die bedenking bereikte al schepen Spiessens. "Dit punt zorgt voor discussie en het blijkt bovendien niet eenvoudig om af te bakenen wie tot de vrije beroepers behoort en wél of geen voordeel haalt uit de handelaarsacties. We bekijken daarom de mogelijkheid om het reglement dan toch nog aan te passen."