Asperges tussen de striphelden

TEKENAAR VAN SUSKE EN WISKE LUC MORJAEU VEILT WERK VOOR ARMOEDEVERENIGING

Luc Morjaeu met zijn werk: Tante Sidonia die Lambik enkele Kalfortse asperges aanbiedt.
Foto Aerts Luc Morjaeu met zijn werk: Tante Sidonia die Lambik enkele Kalfortse asperges aanbiedt.
Lambik die tante Sidonia een bussel asperges aanbiedt, met Suske, Wiske en Jerom die goedkeurend toekijken tussen de Coolhemse aspergebedden. Die prent maakte Puursenaar en tekenaar van Suske en Wiske Luc Morjaeu voor het Aspergefestival. "Voor het eerst verwerkte ik mijn gemeente zo duidelijk in mijn werk. De prent wordt geveild voor armoedevereniging De Schakel in Puurs", klinkt het.

"Enkele jaren terug werd ik als Puursenaar tot ridder geslagen in de Orde van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. Toen ik vanuit het Aspergefestival de vraag kreeg om een tekening te maken voor deze veiling, was weigeren dan ook geen optie. Vanzelfsprekend moest ik toestemming krijgen van de familie en Studio Vandersteen, maar zij gingen meteen akkoord met deze actie voor het goede doel. We steunen De Schakel, een armoedevereniging die onder andere voedselpakketten verdeelt onder Klein-Brabantse gezinnen die het moeilijk hebben. Zo legt het aspergefestival de link tussen het culinaire en het noodzakelijke", zegt Morjaeu.


"Nooit eerder maakte ik een tekening met Suske en Wiske in die zo duidelijk naar Puurs verwees. Hooguit verwerkte ik in het verleden eens een wegwijzer naar mijn gemeente in een strip. Ik moet bekennen dat ik ook enig opzoekwerk deed om het geheel te doen kloppen: ik tekende de kledij van het Grafelijk Genootschap na en zocht ook de juiste vorm van de aspergesteker op. Want neen, in mijn tuin liggen geen aspergebedden, al ben ik wél fier op de Kalfortse asperges en vind ik het wel belangrijk dat we deze Puurse 'edele dame onder de groenten' blijven promoten."


"Hoeveel de prent zal opbrengen, kan ik niet inschatten. Ik ken enkele Nederlandse verzamelaars die best wat geld durven bovenhalen voor unieke stukken, toen ik voor 'Music for Life' een tekening veilde ging het bedrag ook in de duizenden euro's. Wie deze Puurse tekening graag in de streek wil houden, zal dus mogelijk flink moeten bieden."


Morjaeu maakt de band tussen zijn job en zijn woonplaats nog hechter, met een unieke tentoonstelling 'Studio Vandersteen anders bekeken' in de Puurse galerie Factum.


"Ik kon het werk verzamelen van tekenaars die hebben getekend of nog steeds tekenen voor Studio Vandersteen. We tonen vrij werk -schilderijen, tekeningen en animatiefilms- die losstaan van de strips van de Studio. Zo krijg je een verrassende, heel andere kijk op het artistieke kunnen van tekenaars Paul Geerts, Jeff Broeckx, Ron Van Riet, Peter Van Gucht, Wout Schoonis en Christian Verhaeghe."


Bieden op de aspergetekening van Morjaeu kan van 23 mei tot 23 juni via shopacomic.com, op het feest van Sint-Jan op 24 juni om 19 uur wordt de prent live geveild in CC De Kollebloem.


De tentoonstelling 'Studio Vandersteen anders bekeken' bezoeken kan van 7 tot en met 21 juni telkens van 13 tot 18 uur in galerie Factum, Dorpshart 60 in Puurs.