Arbeiders vinden obus bij graafwerken

DOVO LAAT PROJECTIEL ONTPLOFFEN WERKZAAMHEDEN OP WERF STILGELEGD

De bouwwerf waar de obus werd aangetroffen.
Tim Van Der Zeypen De bouwwerf waar de obus werd aangetroffen.
Op een bouwwerf in Rietveld hebben arbeiders gisterennamiddag een obus uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het projectiel stond nog op scherp en werd door DOVO meegenomen om het wat verder te laten ontploffen.

De obus werd iets voor de middag gevonden door arbeiders, die op een bouwwerf aan het graven waren. De grond in Rietveld werd enkele jaren geleden verkaveld door de gemeente. Sindsdien werden er op de grond 27 nieuwbouwwoningen gebouwd. Michaël Verheyden en Kevin De Gendt van 't Kwastje uit Hingene waren op het moment dat de obus gevonden werd, werken aan het uitvoeren in de woning naast de bouwwerf. "We hadden eigenlijk eerst niet door wat er echt aan de hand was", vertelt Michaël. "Het was middag, dus we zouden onze boterhammen opeten. Toen we buiten kwamen, zagen we dat de politie bezig was. We dachten dat er iets gebeurd was, maar dat er een obus gevonden was, beseften we pas toen we ze zagen liggen."

Kevin De Gendt en Michaël Verheyden waren aan het werk in de woning naast de bouwwerf waar de bom werd aangetroffen.
Tim Van Der Zeypen Kevin De Gendt en Michaël Verheyden waren aan het werk in de woning naast de bouwwerf waar de bom werd aangetroffen.

Geen paniek

De obus werd opgegraven met de graafmachine van de arbeiders. "Ze zagen de obus liggen in de grijparm", gaat Michaël verder. Meteen na het aantreffen van de obus verwittigden de arbeiders de politie van Klein-Brabant. Die kwamen ter plaatse en besloten op hun beurt beroep te doen op de ontmijningsdienst van het Belgische leger: DOVO. De werken op de bouwwerf werden hierdoor stilgelegd. De buurt moest niet worden geëvacueerd. "Wij hebben gewoon mogen verder doen", aldus Michaël. "Alles verliep uiteindelijk vrij rustig. De arbeiders bleven er bovendien ook behoorlijk kalm bij."

De obus werd later tot ontploffing gebracht.
Tim Van Der Zeypen De obus werd later tot ontploffing gebracht.

Franse obus

Toen DOVO ter plaatse kwam, werd duidelijk dat de obus nog op scherp stond. Ze besloten uit veiligheidsoverwegingen om de obus niet terug mee te nemen naar de kazerne, maar om ze te laten ontploffen. Daarom werd de bom zorgvuldig door DOVO en onder politiebegeleiding meegenomen naar een bos in de Beemdstraat. Daar werd een put gegraven, de obus opnieuw in de put begraven en vervolgens vanop een afstand tot ontploffing gebracht.


"Het ging om een obus uit de Tweede Wereldoorlog van Franse origine", klonk het bij de politie van Klein-Brabant. De obus had een diameter van negentig milimeter en werd tijdens de oorlog gebruikt om te schieten op vliegtuigen. "Er is nooit gevaar geweest voor de omgeving", besluit de politiezone. "De operatie verliep uiteindelijk vlekkeloos."