"Binnenkort begint het wellicht opnieuw"

VIABUILD TREKT VERGUNNINGSAANVRAAG NIEUWE VESTIGING IN, MAAR BUURT BLIJFT VOORZICHTIG

Buurtbewoonsters Peggy Seeuws en Patricia Speltincx (r.) zijn blij dat de aanvraag werd ingetrokken, maar vrezen dat ze binnenkort weer hetzelfde zullen meemaken, zij het met een ander bedrijf.
David Legreve Buurtbewoonsters Peggy Seeuws en Patricia Speltincx (r.) zijn blij dat de aanvraag werd ingetrokken, maar vrezen dat ze binnenkort weer hetzelfde zullen meemaken, zij het met een ander bedrijf.
Het Mechels bedrijf Viabuild heeft haar vergunningsaanvraag voor een nieuwe vestiging aan de Rupeltunnel, onder meer voor de opslag van afval, ingetrokken. Buurtbewoners, die de stank, overlast en vervuiling beu zijn, reageren positief op het nieuws maar blijven op hun hoede. "Binnen enkele maanden klopt er wellicht een nieuw bedrijf aan, en mogen we opnieuw van deur tot deur met onze bezwaarschriften", aldus buurvrouw Peggy Seeuws.

Naast kantoren voor de bedienden, een magazijn voor opslag van materialen en een garage had Viabuild ook de intentie om in de nieuwe vestiging bouwafval, waaronder asbest, op te slagen. De milieuvergunningsaanvraag klasse 1 voor het nieuwe project was reeds bij de gemeente ingediend en het openbaar onderzoek zou begin volgende maand aflopen. Vorige week werd echter duidelijk dat het bedrijf haar aanvraag heeft ingetrokken.


"De voorbije week hebben wij met de directie van Viabuild samengezeten om de plannen te bespreken, voordien was er alleen een technisch overleg geweest. Wij hebben hen duidelijk gemaakt dat deze locatie niet geschikt is voor de activiteiten die het bedrijf voor ogen had. Uit onze gesprekken is gebleken dat Viabuild haar milieuvergunningsaanvraag klasse 1 heeft ingetrokken. Het openbaar onderzoek heeft zo geen nut meer", meldt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). "We wachten nu op een nieuwe aanvraag van het bedrijf; één die meer gericht is op de realisatie van kantoorruimtes en zonder de opslag van asbest."

Genoeg is genoeg

Vorige week tekende de gemeenteraad van Boom unaniem bezwaar aan tegen de komst van de vestiging. Buurtbewoonster Peggy Seeuws deed in onze weekendkrant nog haar beklag in naam van het actiecomité. "Het enige dat je als burger kan doen is zoveel mogelijk bezwaarschriften verzamelen en daar waren we volop mee bezig. Er wordt hier aan het kanaal al genoeg vervuild. Daarom wilden we een signaal geven: genoeg is genoeg. Ik weet niet of onze acties iets te maken hebben met de bocht die Viabuild nu heeft gemaakt. Ik hoop van wel natuurlijk."


"Dit is schitterend nieuws, maar we blijven waakzaam", gaat Seeuws verder.


"Binnen enkele maanden klopt er wellicht een nieuw bedrijf aan, en mogen we opnieuw van deur tot deur met onze bezwaarschriften. Alles begint dan opnieuw, maar het is verbazingwekkend hoe de buurt hier aan elkaar hangt en ons steunt."