Vervallen ijskelder wordt verplaatst en eindelijk gerestaureerd

De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van Puurs
David Legreve De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van Puurs
De ijskelder, het beschermde monument naast de sport- en evementenhal in Puurs-Sint-Amands, wordt eindelijk gerestaureerd. Het dossier liep jaren vertraging op, het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands werd hiervoor door Vlaanderen op de vingers getikt. “We gaan de ijskelder nu verplaatsen en meteen restaureren”, klinkt het.

Het neogotische tuinpaviljoen met ijskelder net naast de ingang van de sport- en evenementenhal dateert uit het eind van de 19de of begin 20ste eeuw. Het gebouwtje hoorde vermoedelijk bij het verdwenen ‘Huis Maes’ uit 1907 of bij het kasteel ‘Hof ten Berge’. Het paviljoen werd door Erfgoed beschermd, om die reden werd de nieuwe sporthal enkele jaren geleden ook letterlijk rondom de ijskelder gebouwd.

De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van Puurs
David Legreve De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van Puurs

Het monument is echter al jaren in zwaar verval, het gemeentebestuur vond uiteindelijk toch een oplossing voor het moeilijke erfgoeddossier. “We gaan de ijskelder zo’n 20 meter verplaatsen in de richting van de Sjabi-speelplaats. Daar krijgt het paviljoen een mooi plekje in het nieuwe park dat we aanleggen. We zullen het geheel renoveren -we krijgen hiervoor ook subsidies- en zullen er de nodige uitleg over de oorspronkelijke functie van de ijskelder bij plaatsen”, zegt minister Koen Van den Heuvel (CD&V).

Op de vingers getikt

“Het is schandalig dat CD&V zo lamentabel slecht is omgesprongen met dit monument”, aldus gemeenteraadslid Peter Lemmens (Vlaams Belang). “Ondanks het feit dat men meermaals op de vingers werd getikt voor deze verregaande verwaarlozing, deed men jarenlang niets. Wat nu gepland staat, had 15 jaar geleden al moeten gebeuren.”

“Het klopt dat we dit dossier wat lieten slabakken”, reageert bevoegd schepen Hilde Van der Poorten (CD&V). “We wisten echter dat de ijskelder hier niet op zijn plaats stond, nu kunnen we het monument in één keer verplaatsen én restaureren.” De werken zouden eind 2019 van start kunnen gaan.

De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van Puurs
David Legreve De IJskelder aan de Sport- en Evenementenhal van PuursReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.