Spektakel én humor op het voetbalveld met de ‘Red Flamingos’: “Wij zetten altijd ons beste beentje voor!”

De Red Flamingos in actie
Marc Aerts De Red Flamingos in actie
In navolging van de Rode Duivels en de Red Flames doopten ze zichzelf de ‘Red Flamingos’. De ploeg van ‘Amp Football Belgium’ is samengesteld uit spelers met een amputatie aan het been en een keeper met een amputatie van de hand. Gewapend met hun krukken toonden ze zondag hun kunnen in Puurs-Sint-Amands. “Wij zetten altijd ons beste beentje voor”, klonk het grappend.

Het was de vzw G-voetbal Puurs die zondag de intussen vijfde editie organiseerde van het jaarlijkse integratietornooi: een wedstrijd tussen ploegen met en zonder beperkingen. Winnen is van ondergeschikt belang, het spelplezier primeert. Naast verschillende Klein-Brabantse G-ploegen waren ook de ‘Red Flamingos’ van de partij.

“We bestaan sinds 2012, toen het orthopedische instituut VIGO de uitnodiging kreeg om tegen de Poolse ‘amp-voetbalploeg’ te spelen. Wij besloten toen prompt om ook ons eigen, Belgische team samen te stellen. Onze leden komen uit alle hoeken van het land. We spelen wedstrijden in Nederland, Ierland, Griekenland... Omdat we ook in België meer willen doen dan onze wekelijkse training, nemen we deel aan dit soort G-tornooien”, zegt voorzitter en keeper Stijn Chaves Daguilar.

De ploeg van ‘Amp Football Belgium’ is samengesteld uit spelers met een amputatie aan het been en een keeper met een amputatie van de hand.
Marc Aerts De ploeg van ‘Amp Football Belgium’ is samengesteld uit spelers met een amputatie aan het been en een keeper met een amputatie van de hand.

“Onze spelers voetballen met krukken en zonder prothese, in ploegen van 7 tegen 7. De wedstrijden worden op een kleiner terrein gespeeld en met kleinere doelen. De voetballers moeten altijd met hun goede been de bal raken, dus niet met de kruk of amputatie. De keeper mag enkel zijn goede hand gebruiken, én hij mag zijn veld niet uit. Anders heeft hij immers een te groot voordeel tegenover de andere spelers.”

“We zijn gewend om op kunstgras te spelen, dus het was zondag best werken op de terreinen in Kalfort. Amp-voetbal is vooral belastend voor de schouders, soms breekt er ook wel eens een kruk of komt iemand ongelukkig ten val. Maar de krukken worden ook als voordeel gebruikt: spelers maken zich er in een duel ‘breder’ mee, het gaat het vaak best pittig aan toe. We hebben zelfs onze eigen Dries Mertens: een spits die zo snel is met zijn krukken dat je hem met 2 benen niet volgt.”

De Red Flamingos in actie
Marc Aerts De Red Flamingos in actie

“Het doel van de Red Flamingos is zo veel mogelijk mensen weer aan het sporten krijgen, ondanks hetgeen ze meemaakten. Beginners hebben altijd wat drempelvrees, maar door de grote samenhorigheid in de groep zie je het zelfvertrouwen heel snel groeien. Geamputeerden die voorheen geen korte broek durfden dragen omwille van hun prothese, trekken zich daar bij ons niets meer van aan.”

De Red Flamingos hebben grootse dromen. “We willen graag groeien in aantal spelers en ons associëren met een bestaande voetbalclub. Zo kunnen we regionaler werken en meer teams opstarten. Door zo’n samenwerking zouden we ook financieel sterker staan, want op dit moment draaien we voor ons werkingsbudget vooral op acties zoals ‘Music for Life’. Het is nu vaak puzzelen en cijferen om met de Red Flamingos op Europees niveau mee te kunnen draaien, dat moet anders.”

Wie zich bij ‘Amp Football Belgium’ wil aansluiten, of de club wil steunen kan mailen naar ampfootballbelgium@hotmail.com 

De ploeg van ‘Amp Football Belgium’ is samengesteld uit spelers met een amputatie aan het been en een keeper met een amputatie van de hand.
Marc Aerts De ploeg van ‘Amp Football Belgium’ is samengesteld uit spelers met een amputatie aan het been en een keeper met een amputatie van de hand.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Flanders

    Enorm respect voor wat zij doen.