SJABI organiseert politiek debat – ook minister Van den Heuvel is van de partij

Het politieke debat van Sjabi
Marc Aerts Het politieke debat van Sjabi
CC Binder in Puurs-Sint-Amands was dinsdag het decor voor het politieke debat van het Sint-Jan Berchmansinstituut (Sjabi). De school kon minister Koen Van den Heuvel (CD&V) strikken, die zich bij debatten in andere scholen liet vervangen. Ook Bart Somers (Open Vld), Bert Wollants (N-VA), Thijs Verbeurgt (sp.a), Kim Buyst (Groen) en Wim Verheyden (VB) waren van de partij.

“Onze vijfde- en zesdejaar woonden het debat bij, dat we samen ook grondig hadden voorbereid. In de klassen hadden de leerlingen zelf de thema’s uitgekozen en de bijhorende vragen opgesteld. De leerlingen van 6 Humane wetenschappen hadden van hun medeleerlingen ook een politieke enquête afgenomen. Daaruit bleek dat heel wat studenten nog helemaal niet wisten op welke partij ze zouden stemmen”, zegt leerkracht Koen Verhasselt.

Het politieke debat van Sjabi
Marc Aerts Het politieke debat van Sjabi

“Net daarom vinden we zo’n debat belangrijk. De leerlingen vreesden op voorhand dat het saai zou worden, maar het gesprek werd een heel goede mix tussen inhoud en de nodige interactie en kwinkslagen. Zo bleef iedereen de hele tijd geboeid luisteren. Vanzelfsprekend moest het debat voor onze jongeren vooral over klimaat en milieu gaan, we koppelden daar meteen ook mobiliteit aan. Een tweede belangrijk onderwerp voor hen was migratie.”

“We plannen na dit debat een tweede enquête. We denken dat er veel leerlingen nu weten waar welke partij precies voor staat, en dat er nu wél duidelijke keuzes gemaakt zullen worden.”

Het politieke debat van Sjabi
Marc Aerts Het politieke debat van SjabiReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.