Sint-Amandsenaren verkopen bijzondere boekencollectie van ouders

“Met opbrengst steunen we school in Rwanda”

Jan Jacobs organiseert een boekenverkoop in zijn ouderlijke huis.
Marc Aerts Jan Jacobs organiseert een boekenverkoop in zijn ouderlijke huis.
Sint-Amandsenaar Jan Jacobs zamelt al jaren geld in voor het schoolproject ‘Ahazaza’ in Rwanda. Dit keer doet hij dat samen met zijn broer en zussen op een erg bijzondere manier: door een boekenverkoop te organiseren in het ouderlijke huis. “We hopen dat we met de opbrengst heel wat schoolkinderen kunnen helpen.”

“Mijn vader was leraar Latijn en had een grote voorliefde voor lectuur. Dagelijks las hij de krant, verder verslond hij boeken over allerlei onderwerpen: geschiedenis, filosofie, politiek, wetenschap, kunst, religie... Ook de gekende romans en woordenboeken ontbreken niet. Zo stelde onze vader een hele bibliotheek samen van misschien wel 2.000 boeken. Hij was perfect tweetalig, dus zijn collectie bevatte ook heel wat exemplaren in het Frans, net als in het Latijn. We vonden zelfs enkele ‘schatten’, zoals een bijbel uit 1820 die generatie op generatie werd doorgegeven”, zegt Jacobs.

Verhuis

De vader van Jan overleed in 2011, zijn moeder afgelopen jaar. Jan, zijn broer Peter en zussen Anne en Greet moeten nu het ouderlijke huis leegmaken. “En dan vraag je je natuurlijk af: wat gaan we met al die honderden boeken doen?”, vertelt hij. “We dachten aan een deelname aan een boekenbeurs, maar dat zou een gigantische verhuisoperatie worden. Bovendien bereik je dan een ander publiek, terwijl het hier vooral om heel specifieke en kwalitatieve boeken gaat. Daarom organiseren we op twee dagen - zaterdag 29 december en zaterdag 12 januari - een boekenverkoop in ons ouderlijke huis.”

Jan Jacobs organiseert een boekenverkoop in zijn ouderlijke huis.
Marc Aerts Jan Jacobs organiseert een boekenverkoop in zijn ouderlijke huis.

“We kozen elk al de boeken uit die we graag zelf willen bewaren, en hopen nu vooral veel boekenliefhebbers te mogen verwelkomen die onze passie -en vooral die van onze ouders- delen. We vragen 2 euro per boek, of zelfs minder voor wie meer exemplaren koopt. Het zal wat raar aanvoelen om de stapels papier te zien verdwijnen, maar we weten ook waarom we dit doen. De opbrengst van de boekenverkoop gaat immers naar het schoolproject ‘Ahazaza’ in Rwanda, waar ik al jaren mee mijn schouders onder zet.”

Gitarama

‘Ahazaza’ betekent letterlijk ‘toekomst’ en dat is ook wat Jan de kinderen van Rwanda wil geven. “Het land is na de grote volkerenmoord (waarbij naar schatting 500.000 tot 1 miljoen inwoners werden vermoord, red.) aan een heropbouw bezig. Onderwijs speelt hierin dé belangrijkste rol, en daarom sloot ik me aan bij de vzw ‘Friends of Ahazaza’ die een school in de kleine stad Gitarama steunt.” Die school is onafhankelijk en werkt dus met een volledige zelffinanciering. Er krijgen 320 kinderen les en dat aantal stijgt snel. Elke klas telt bewust maximaal 25 leerlingen, maar er is nood aan meer ruimte. “De terreinen voor die uitbreiding hebben we al, nu zamelen we geld in voor het gebouw zelf. Mijn broer en zussen gingen meteen akkoord om de opbrengst van onze boekenverkoop aan Ahazaza te schenken. Vader was zelf leraar, en nu kunnen we dankzij onze ouders andere schoolkinderen helpen.”

De boekenverkoop vindt plaats vandaag, 29 december van 9-18 uur, en op 12 januari van 13-18 uur in de Borgstraat 129 in Sint-Amands. Meer info: www.ahazaza.org.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.