Peter Van Hoeymissen vervangt Koen Van den Heuvel als burgemeester van fusiegemeente

Peter Van Hoeymissen vervangt Koen Van den Heuvel als burgemeester van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands
David Legreve Peter Van Hoeymissen vervangt Koen Van den Heuvel als burgemeester van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands
Voormalig burgemeester van Sint-Amands Peter Van Hoeymissen (CD&V) volgt Koen Van den Heuvel op, die eerder deze week de eed aflegde als de nieuwe Vlaamse Minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw. “Dit komt totaal onverwacht, ik had eerlijk gezegd niet meer verwacht dat ik ooit nog burgemeester zou zijn”, klinkt het.

CD&V Puurs heeft een hectische week achter de rug. “Dinsdagavond werd het ons stilaan duidelijk dat Koen grote kanshebber was voor de ministerpost, woensdag kwam alles plots in een stroomversnelling. Er moest daarom zo snel mogelijk een vervanger voor Puurs-Sint-Amands gevonden worden, zeker tot na de Vlaamse verkiezingen van 26 mei. De CD&V-ploeg heeft mij nu unaniem naar voor geschoven om de komende maanden de taak van burgemeester op mij te nemen”, zegt Van Hoeymissen.

“Er zijn natuurlijk nog heel wat andere capabele mensen binnen ons schepencollege, maar vooral mijn ervaring als oud-burgemeester van Sint-Amands en mijn al bestaand netwerk met externe instanties hebben tot deze beslissing geleid. Ik heb héél even getwijfeld, omdat ik sinds januari net aan de slag ben als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). We hebben ook daar net alles opgestart, dus ik wou die taak graag verderzetten.”

“Ik ga daarom de twee functies proberen combineren. Dat wordt niet evident, we zullen de komende dagen en weken bekijken of er binnen het schepencollege met bevoegdheden moet geschoven worden. Sowieso neem ik de typische burgemeester-bevoegdheden zoals veiligheid en dergelijke voor mijn rekening. Maar Ruimtelijke Ordening en Financiën zijn echter ook zware posten, die worden mogelijk nog herverdeeld.”

PUURS-SINT-AMANDS -Koen Van den Heuvel (CD&V) en Peter Van Hoeymissen (CD&V)
David Legreve PUURS-SINT-AMANDS -Koen Van den Heuvel (CD&V) en Peter Van Hoeymissen (CD&V)

“De timing is allesbehalve ideaal: we zitten nog volop in de afwikkeling van de fusie van onze beide gemeenten. Maar we zien dit nu vooral als een tijdelijke situatie, en na de verkiezingen kunnen we met de CD&V-ploeg bekijken hoe de kaarten dan liggen en wat er verder moet gebeuren. We zullen de afwezigheid van Koen sowieso als één team opvangen, binnen het schepencollege en met onze sterke administratie.”

“Wat hier gebeurt, is trouwens uniek. Het Agentschap Binnenlands Bestuur moet zelf nog bekijken welke concrete stappen er -omwille van het nieuwe gemeentedecreet- in deze specifieke situatie moeten worden gezet. De praktische kant zullen we dus de komende dagen verder uitzoeken, het is nu vooral belangrijk dat Puurs-Sint-Amands een burgemeester heeft. En het is al even belangrijk dat de vele documenten die op een handtekening liggen te wachten, maandag kunnen vertrekken. (lacht)”

“Koen verdwijnt ook niet volledig uit het politieke gebeuren in Puurs-Sint-Amands. Hij zal regelmatig overleggen met mij en ons schepencollege, en nauw betrokken blijven bij de strategische keuzes die we moeten maken bij het opstellen van het meerjarenplan. Hij blijft ook gemeenteraadslid, en neemt voor de periode van zijn ministerschap de rol van voorzitter van de gemeenteraad over van Els Goedgezelschap.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.