Overvolle kerk neemt afscheid van ‘levenskunstenaar’ Willy Meersman. “Bompa, voor jou was het glas altijd halfvol”

Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.
David Legreve Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.
De Sint-Jozefkerk in Liezele (Puurs-Sint-Amands) was vrijdag te klein voor het afscheid van Willy Meersman (72). Hij overleed vorige week plots na een zware hersenbloeding. “Willy was een levenskunstenaar en levensgenieter. Hem gekend te hebben, was een geschenk voor ons allemaal.”

De vlaggen in Liezele hingen vrijdagmiddag halfstok, de parochiekerk zat overvol. Jong en oud bracht een laatste groet aan de voorzitter van heemkring Linsella, stichter van de Hartvriendenkring Klein-Brabant, lid van OKRA-VOS, van de Vrienden van den Yzer en van de Cultuurkerk Lippelo.

“Niet Willy, toch niet Willy. Dit moét een vergissing zijn. Dat was bij ons allemaal de eerste reactie toen we het nieuws hoorden”, zegt Bruno Vermeiren, die de dienst van zijn vriend voorging. 

Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.
David Legreve Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.

“Willy was een gepassioneerd mens: in zijn vriendschappen, relaties, zijn hobby’s en zijn werk. In elke vereniging waar hij lid van was gaf hij zich volledig en overal maakte hij vrienden. Willy leerde ons allemaal mét elkaar leven in plaats van naast elkaar. We kunnen enorm veel leren van de manier waarop hij in het leven stond. Hij was ook een Vlaming in hart en nieren, niet op een harde en koude manier maar als een gastvrij en warm man. Onze gemeenschap is in diepe rouw, want Willy laat een onvervangbare leegte na. Maar we zijn allemaal dankbaar dat we deze geweldige mens móchten kennen.

Papieren hartjes

De kist van Meersman lag vol papieren hartjes, symbool voor de liefde voor zijn klein- en achterkleinkinderen. “Bompa, voor jou was het glas altijd halfvol, en als je kon schonk je er nog wat bij”, klonk het. “Je vertelde ons elk verhaal met evenveel passie, we hopen dat je weet hoeveel we van deze mooie momenten hebben genoten. We zijn je dankbaar om zoveel dierbare herinneringen, maar ons hart breekt als we denken aan alles wat we nog samen zouden kúnnen doen maar waar je nu niet meer bij zal zijn.”

De begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.
David Legreve De begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele.

Ook Heemkring Linsella is even alle richting kwijt, zonder voorzitter. “Willy richtte Linsella op in 2000, vanaf dan ging al zijn energie naar het speurwerk in archieven, het organiseren van tentoonstellingen, … Hij was zo trots op ons dorp, en genoot ervan om onze geschiedenis aan iedereen te vertellen. Ook deze kerk was hem dierbaar, hij aanvaardde de opdracht om het interieur te schilderen en ijverde voor de restauratie van de prachtige glasramen. Een blijvende tentoonstelling in het Fort van Liezele was Willy’s grote droom, en die expo was hij ook aan het voorbereiden toen hij onwel werd. Hopelijk brengt de tijd raad voor onze heemkring, want Willy wàs Linsella.”

Daverend applaus

Buurman Patrick De Luca nam het laatste woord. “Soms kom je iemand tegen die overloopt van hartelijkheid, en voor wie niks te veel is. Willy was zo iemand. We verliezen een pracht van een mens.” Willy Meersman kreeg bij het verlaten van ‘zijn’ kerk een daverend applaus. 

Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van Liezele
David Legreve Begrafenis van Willy Meersman in de kerk van LiezeleReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.