Museum moet wijken voor zes appartementen: “gemeente negeert testament van kunstenaar ”

Lieve Pishoudt en Maria Van Grassdorff verzamelen handtekeningen tegen het verdwijnen van het museum.
Marc Aerts Lieve Pishoudt en Maria Van Grassdorff verzamelen handtekeningen tegen het verdwijnen van het museum.
Met een bezwaarschrift en een petitie protesteren Lieve Pishoudt en Maria Van Grassdorff uit Sint-Amands tegen de plannen om het Romain De Saeghermuseum te verbouwen tot een complex met zes appartementen. “De kunstenaar schonk al zijn bezittingen aan het gemeentebestuur, maar dan moést het museum blijven.”

“Romain De Saegher overleed op 14 december 1986, en had een testament opgemaakt. De kunstenaar schonk zijn kunstwerken, woning en atelier in de Winkelstraat aan de gemeente Sint-Amands. De voorwaarde die De Saegher aan zijn schenking verbond, was dat het pand als museum voor zijn werk zou gebruikt worden”, zeggen Pishoudt en Van Grassdorff.

Die laatste hield als buurvrouw en vriendin van De Saegher het museum een kwarteeuw open, tot de gemeente in 2017 besloot om het pand te verkopen. 

“Ook bij die verkoop werd heel duidelijk vermeld dat het gebouw is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed en dat het pand moet worden ingericht als museum. Maar nu prijkt er plots een bouwaanvraag in de Winkelstraat, de nieuwe eigenaar heeft als doel er zes appartementen neer te poten.”

Vijf, geen zes

“Van een functie als museum is geen sprake meer. Wij vinden dit absoluut niet kunnen. Het gemeentebestuur aanvaardt deze schenking, maar negeert het testament. Het was Romains laatste wens om zijn huis en werken samen te houden. Wij zamelen nu zo veel mogelijk handtekeningen in, om het gemeentebestuur duidelijk te maken dat de inwoners van Sint-Amands dit niet pikken. We hebben ook een concreet voorstel klaar: renoveer het geheel, creëer vijf appartementen in plaats van zes en maak van de vrijgekomen ruimte een nieuw museum.”

Het museum Romain De Saegher
Marc Aerts Het museum Romain De Saegher

Foute interpretatie

“Wij hebben dit dossier juridisch grondig laten bestuderen, en volgens onze interpretatie is het niet de woning zelf maar de de collectie kunstwerken van De Saegher die bewaard moet blijven”, reageert voormalig burgemeester van Sint-Amands Peter Van Hoeymissen (CD&V).

“We hebben de opgelegde termijn van 30 jaar gerespecteerd, de woning pas na 2016 verkocht. Als blijkt dat de zaak toch anders moet worden aangepakt, moet het Agentschap Binnenlands Bestuur dit regelen met de nieuwe eigenaar.”

Veerhuis

“De werken van De Saegher zijn ondertussen veilig opgeborgen en ze worden geregeld entoongesteld, onder andere in het oud gemeentehuis van Sint-Amands en in de kerk van Mariekerke. Na de renovatie van het Veerhuis op de Kaai, willen we de werken daar een permanente plaats geven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.